'Dargeçit JİTEM Davası'nın duruşması başladı

'Dargeçit JİTEM Davası'nın 13'üncü duruşmasına başlandı.

'Dargeçit JİTEM Davası'nın 13'üncü duruşması Yargıtay'ın yeniden yetkili kılması üzerine Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasında gözaltına alındıktan sonra 3’ü çocuk 8 kişi ile onların ailelerine bilgi verdiği iddia edilen Uzman Çavuş Bilal Batır'ın kaybedilmesine ilişkin, aralarında karakol komutanlarının da bulunduğu 18 kişi hakkında, "Taammüden öldürme” suçundan açılan davanın duruşmasına müşteki avukatları ve aileler katıldı.

OLAYI AYDINLATACAK TUTANAK

Yargıtay tarafından tekrardan Adıyaman'a taşınan dava dosyasına, 2 Kasım 1995 tarihinde astsubay başçavuşlar Mahmut Yılmaz, Haydar Topçam ve Ahmet Çiçek tarafından tutulan ve olayı aydınlatacak yeni bir tutanak eklendi. Söz konusu tutanakta şu ifadeler yer aldı: “Silah deposu olduğu bildirilen Ulaş Köyü Doğusundaki (50-51) koordinatlarında bulunan sığınağa gitmek üzere saat 15.30’da yola çıkan bir zırhlı personel taşıyıcı üzerinde bulunan İlçe J. Komutanı Mehmet Tire komutasındaki konvoyun Dargeçit ilçesinin Kılavuz Köyü istikametine çıkmıştır. 250'inci metresinde zırhlı tugay aracı üzerindeki Bixi marka mekanik ve elektrikle çalışan makinalı tüfeği kendiliğinden ateş alması sonucu araç içerisinde bulunan J.K. Mehmet Tire, sol göz alt kapağından, J. Astsubay Başçavuş Ahmet Çiçek sağ ayak diz üstünden, Midyat İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Hüseyin Altunışık alın kısmından yaralanmış olup…”

Avukatların sorusu üzerine, Mardin İl Jandarma Komutanlığı, 2 Kasım 1995’teki tutanakta geçen "50-51 koordinatları" ile Akyön ve Altınkaynak’a ait kemiklerin bulunduğu 2015 tarihli tutanaktaki Ulaş (Dîlan) köyündeki Pekurt Mağaraları'nın koordinatlarının aynı yer olduğunu bildirdi.

AV. KUZU: DEVLETİN İŞLEDİĞİNİN KANITI

Avukat Erdal Kuzu, belgeye ilişkin, "Dosyadaki cinayetlerin devlet ya da devlete bağlı oluşumlar veya yasa dışı oluşumlar tarafından işlendiğinin açık kanıtıdır" demişti.