DEM Parti: Türk yargısı Uğur Kurt'u katleden polisi korudu

DEM Parti, "Uğur Kurt'u katleden zihniyeti ve adaletsiz yargıyı lanetliyoruz" dedi.

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu eş sözcüleri Yüksel Mutlu, Mahfuz Güleryüz tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uğur Kurt, 14 Mayıs 2014’te bir köylüsünün Hakka yürüme erkanına katılmak için gittiği Okmeydanı Cemevinin avlusunda bir polis kurşunuyla katledildi" denildi.

 Katil polis Sezgin Korkmaz'ın 3 yıl boyunca tutuksuz yargılandığı davada 1 yıl 8 ay hapis cezası aldığının belirtildiği açıklamada, "Bu ceza da 12 bin 100 lira para cezasına çevrilerek taksitlere bölündü. Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden yargılanan sanık Sezgin Korkmaz'a bugün gerçekleşen duruşmasında ise 2 yıl 6 ay gibi vicdanları yaralayan bir hapis cezası verildi" denildi.

'DEVLET AKLININ GERÇEK YÜZÜ'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Bu karar, Alevilerle ilgili mevcut devlet aklının yargıya yansıyan gerçek yüzüdür. Aleviler için sözde başkanlıklar kurup tuğla, beton, boya badana gibi yardımlarla gözlerini boyamaya çalışanlar, Alevilerin katillerine göz yumarak gerçek yüzlerini göstermişlerdir.

Öte yandan akıl almaz bir iddianame hazırlayan savcılık tarafından Uğur Kurt'un annesi hakkında katil polise saldırıp saatini kırdığı gerekçesiyle 6 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu süreçte oğlunun acısına yüreği dayanamayan baba kanser oldu ve akabinde kısa bir süre içerisinde yaşamını yitirdi.

Alevilerin ve Kürtlerin katillerini cezasızlıkla ödüllendiren mevcut yargı sistemi bu katliamlardan birinci derecede sorumludur.

Uğur Kurt'u bir kez daha anarken, onu katleden zihniyeti ve adaletsiz yargıyı lanetliyoruz."