‘Direniş daha da büyüyecek’

1 Mart'tan bu yana açlık grevi eyleminde bulunan Vedat Gültekin "Tam anlamıyla tecrit tamamen kalkmadan eylemimizi sonlandırmayacağız. Gerekirse ölüm orucuna bizler de başlarız. Böyle devam ederse direniş daha da büyüyecek” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ile cezaevlerindeki tutukluların, İmralı tecridine karşı başlattığı açlık grevi eylemi sürüyor. Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Vedat Gültekin de eylemine devam ediyor.

‘ÇOCUK YAŞTA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI’

Aslen Siirt Eruhlu olan Gültekin ailesi 29 yıl önce devletin bölgedeki yoğun baskılarından dolayı Adana’ya göç etti. Adana’da 6 çocuklu bir ailenin 5’inci çocuğu olarak dünyaya gelen Vedat Gültekin, okumayı çok sevse de maddi sıkıntılardan sonra ilkokulda eğitimine dışarıdan devam eder. Evde ve işte okumalar yaparak kendini geliştirmeye devam eden Gültekin, ayakkabı boyacılığından tatlı satmaya kadar birçok işte para kazanmak zorunda kalır. İlerleyen yıllarda ise Adana’daki birçok Kürt işçi gibi kendi toprağını değil başkalarının tarlalarında tarım işçisi olarak devam eder.

Her zaman annesine, “Neden memleketimize geri dönüp kendi topraklarımızı işlemiyoruz. Burada başkalarına yaptığımız işi neden kendi halkımız için yapmıyoruz. Daha bereketli topraklarımız var. Ama bize yasak” diyerek çoğu kez isyan eden Gültekin, Eruh’a olan hasretini her yerde dillendirirdi. Yaşı ilerledikçe hakları için mücadele etmeye de başlayan Gültekin, 16 yaşında gençlik çalışmalarına dâhil oldu. 18 yaşına bastıktan sadece birkaç hafta sonra bir sabah şafak operasyonu ile gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Kürkçüler Cezaevine konulan Gültekin, burada 3 yıl kaldı. Daha sonra Kırklareli Cezaevine oradan da Bolu Düzce Cezaevine sürgün edilen Gültekin, 1 Mart’tan bu yana açlık grevi eylemine dâhil oldu.

Anne Azize Gültekin

‘FİLİSTİN ASKISI DENEN İŞKENCE YÖNTEMLERİ UYGULANIYOR’

Düzce cezaevinde geçtiğimiz aylarda Filistin askısı denen işkence yöntemlerine maruz kalan Gültekin, normalde cezasını yattığı için çıkması gerekirken, kendisine uygulatılan disiplin cezaları yüzünden tahliyesi 13 ay ertelendi. Cezaevinde yasal olan haklarını talep ettikleri için eylem hakları engellendiği halde bir de tahliyesinin bu şekilde erteletilmesine tepki gösteren anne Azize Gültekin, oğlunun durumundan da endişe duyduğunu söyledi.

Anne Azize Gültekin, bir anne olarak oğlunun eylemini sahiplendiğini ve ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade ederek “Vedat’ın tahliyesine 1 ay vardı normalde ama yine de başlayacağını söyledi. Arkadaşları açlık grevi için başlama dese de o dinlemedi. Arkadaşları böyle bir mücadele içerisine girerken o dışında kalamadı. Leyla Güven öncülüğünde başlayan bu eylemin sonuna kadar arkasındayız. Onların talepleri bizim taleplerimizdir. Çocuklarımız orda nasıl direniyorlarsa bizler de sonuç alana kadar burada direneceğiz” dedi.