Diyarbakır cezaevinde ihlaller artarak sürüyor

Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, yaşadıkları hak ihlallerinin sistematik şekilde artarak sürdüğünü belirtti.

Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar hak ihlallerinin giderek arttığını, tepki göstermeleri durumunda çeşitli cezalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Tutsakların yaşadıkları sorunlar şunlar:

“* Ayda bir ancak doktora çıkabiliyoruz. Çok fazla hasta ve yaşlı tutuklu olan bir yerde 3 cezaevine tek doktor ayrılmış, bu da tedavi imkanlarını ortadan kaldırıyor. 

* Hastaneye sevkler ya yapılmıyor ya da çok uzun zaman alıyor. Hastaneye gidebilenlerin tetkikleri takip edilmiyor. 

* Tahliye zamanı gelen arkadaşlarımıza sudan gerekçelerle disiplin soruşturması açılıyor. (Örneğin Necati Çelik) ve tahliyesi gelmiş olanlar bu kıytırık disiplin soruşturması vesile edilerek, tahliye edilmiyor. 

* Görüşe gelen ailelerimize arama adı altında saygısızlık yapılıyor. Ahlaksız davranışlar sergileniyor. Buna tepki gösteren görüşçülere de aylarca görüş cezası veriliyor. 

* Sıcak su verilmiyor. Soğuk su ile banyo yapmak durumunda kalıyoruz. Birçoğumuz hastalanıyoruz.

* Kaloriferler çalışmıyor. İdare ne battaniye veriyor ne de ailelerimizin koli ile battaniye göndermesine izin veriyor. 

* Kürtçe kitaplar ‘tercüme edecek kimse yok’ gerekçesiyle verilmiyor. 

* Masa, sandalye, nevresim ve battaniye gibi, her cezaevinde idarenin verdiği bu malzemeler burada verilmiyor, ihtiyaçlar karşılanmıyor. 

* Bozulan musluklar ve arıza veren elektrik yapılmayıp kantin yolu gösteriliyor ve masrafı bizden kesiliyor.

* İdare, özellikle birinci müdür sorunları çözmüyor, aksine büyütüyor ve yaşamı cehenneme çeviriyor. Tüm uygulamalarıyla tam bir faşizan tutum sergiliyor."