Dünya basını OHAL’i kaldırma oyununa inanmıyor

AKP-MHP rejiminin sözde OHAL’i kaldırmasının ardından tartışmalar devam ederken, dünya basını, getirilecek yeni düzenlemelerle en tartışmalı OHAL yetkilerinin farklı biçimde yürürlükte kalacağı endişesini paylaşıyor.

LE MONDE

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’daki haberde OHAL’in özellikle 15 Temmuz darbecilerini ve ‘Kürtleri’ takip için kullanıldığına dikkat çekildi. Haberde, eleştirel gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının da OHAL sayesinde hedef alındığı kaydedildi.

OHAL’in kaldırılmasının baskı ortamında herhangi bir değişiklik getirmeyeceğine dair endişelere yer verilen haberde, meclise getirilen ‘anti-terör yasasının’ rolüne işaret edildi. Le Monde, özellikle işten atmalara devam edilmesi, valilerin yetkilerinin arttırılması ve hedefteki bireylere seyahat kısıtlaması gibi maddelerin varlığına vurgu yapıldı.

SPIEGEL: HUKUK DEVLETİ İLKELERİNİN GERİ GELMESİ ŞÜPHELİ

Alman Der Spiegel dergisinin online versiyonundaki haberde ise, OHAL’in sonlanmasının iddia edildiği gibi herhangi bir değişim getirmeyebileceği gerçeğine işaret edildi.

İki yıllık süreçte KHK’lerle yapılan işten çıkarmalar, tutuklamalar, sürgünler ve baskılara değinilen haberde, tepki çeken yetkilerin yeni sistemde sona ermediği hatırlatıldı. Spiegel, ‘terör şüphesiyle’ görevden almaların, pasaportlara el konmaların, uzun süreli gözaltıların ve yine valilere ek yetkilerin yeni ‘anti-terör yasasında’ yer alacağını örnek gösterdi.

Haberde, muhalif medyada Erdoğan ve AKP-MHP’nin OHAL’i ‘farklı bir isimle sürekli kılmayı’ istediğine dair uyarıların olduğu ifade edildi.

SADECE İSMEN KALDIRILIYOR

Fransa’nın bir diğer önde gelen gazetesi Le Figaro’daki haberde de, Erdoğan rejiminin OHAL’i sadece ismen kaldıracağına yönelik endişeleri paylaştı.

Haberde, AKP’nin meclise getirdiği yeni düzenlemelerle OHAL’in uygulamalarının önemli bir kısmını devam ettireceğinin altı çizildi.

EURONEWS: OHAL KALKIYOR, DÜZENLEMELER KALIYOR

Birçok dilde yayın yapan Euronews kanalının internet sayfasındaki haber ise, “OHAL bu gece kalkıyor, düzenlemeler kalıyor” başlığıyla verildi.

Haberde, OHAL sonrasında Erdoğan rejiminin yürürlükte tutmak istediği uygulamaları devam için getirdiği yeni düzenlemeler sıralandı.

FT: YETKİLER DAHA DA GENİŞLETİLİYOR ENDİŞESİ

Financial Times’daki haberde ise, OHAL sürecinde sadece darbe suçlamasıyla 75 bin kişinin tutuklandığı, 130 bin kişinin işten çıkarıldığı hatırlatıldı. Haberde, yeni düzenlemelerle OHAL’deki yetkilerin daha da genişletilmesinin hedeflendiğine dair muhalefetin görüşlerine dikkat çekildi.