Düzce Cezaevi'nde açlık grevindekilere işkence

Düzce T Tipi Cezaevi'nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Ahmet Akbalık arkadaşları ile beraber cezaevi idaresi tarafından işkenceye maruz kaldı.

Türkiye cezaevlerinde PKK ve PJAK'lı tutsakların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın özgürlük, güvenlik ve sağlığı için başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri devam ediyor. Açlık grevinde olan tutsaklara yönelik cezaevi idarelerinin işkence, tecrit ve kötü muameleleri de gündemden düşmüyor. Düzce T Tipi Cezaevi'nde 5 Ocak'tan beri süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olan Ahmet Akbalık, ailesiyle görüşerek kendilerine yönelik işkence uygulandığı ve bu konu hakkında suç duyurusunda bulunmalarını istedi.

Oğlu Ahmet Akbalık'ın eylemi hakkında ANF'ye konuşan Mehmet Selim Akbalık, oğlunun ilk başta süresiz-dönüşümlü açlık grevine girdiğini ama 5 Ocak tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüze başladığını söyledi.

İŞKENCE İZLERİ

Oğlu ile konuştuklarında kendilerine uygulanan işkence ve kötü muamele hakkında bilgi verdiğini belirten baba Akbalık, şunları kaydetti: "Bizimle görüştüğünde biz üzülmeyelim diye kendilerinin çok iyi olduğunu söylüyor ama biz onlara yapılan zulmün farkındayız. En son artık bize anlatmak zorunda kaldı. Açık görüşe gittiğimizde de kendilerine yapılan işkencenin izlerini gördük. Süresiz-dönüşümlü açlık grevinde iken onlara işkence etmişler.

Ahmet'in kulağı sargılıydı. Başka bir arkadaşının kolu sargıdaydı. Tüm bunlardan dolayı Ahmetlerin bulunduğu suç duyurusu kabul edilmemiş, üstelik cezaevi idaresi tutsaklar hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Zaten onları tutsak etmişler bir de işkence yapıyorlar. Onların üzerindeki bu işkencenin kalkmasını istiyoruz."

'KARARLARINA SAYGILIYIM'

Tek dileğinin kendine 'insanım ve vicdan sahibiyim' diyenlerin açlık grevi eylemlerine destek vermesi olduğunu dile getiren baba Akbalık, "Bir yazarımızın da dediği gibi; eğer Kürt halkı birlik olmazsa, tek tek yok olacaklar. Eğer bizler de birbirimize destek vermezsek, zindanlarda katlediliriz. Grevde olanların kararlarına da saygılı olduğumu söylemek istiyorum. Mehmet Öcalan'ın İmralı'daki görüşmesinden çıkan sonuç eylemde olanları tatmin etmemiş olmalı ki eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar. Bu zalimlik artık bitsin istiyorum" diye konuştu.

Kardeşi Ahmet ile telefon görüşmesi yaptığını söyleyen abla Dilek Akbalık ise, şunları aktardı: "Kardeşime açlık grevinde olduğunuz için ihtiyaçlarınızı karşılıyorlar mı diye sordum. Kısmen karşıladıklarını yanıtını verdi. 4 kişi açlık grevinde olduklarını söyledi. Zaten onları birbirlerinden ayırmışlar. Ağırlaştırılmış müebbetli olan bir arkadaşlarını hücreye atmışlar. Eyleminin 5'inci gününde yaptığımız telefon görüşmesinde, bir buçuk kilo kaybettiğini söylemişti. Bu zulmün bitmesini istiyor ve 'Artık yeter' diyorum."

'BİR AN ÖNCE BARIŞ'

10 gündür açlık grevi eyleminde olan Ahmet Akbalık'ın yengesi Sakine Akbalık da, zulüm ve katliam istemediklerini, barışın bir an önce bu topraklara gelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Herkesin eşit yaşamasını istiyoruz. Çocuklarımıza on yıllara, yirmi yıllara varan hapis cezaları veriliyor. Halbuki çocuklarımızın hiçbir şey yaptıkları yok. Çocuklarımız ne kadar işkence ve zulüm görseler de bizlere söylemiyorlar. Bize de görüşlere gidince bin bir türlü engeller çıkarıyorlar. Bizleri soyuyorlar, saçlarımızın içine kadar arıyorlar. Çocuklarımızın yanına varınca da sormalarına rağmen sorunsuz geçtiğimizi söylüyoruz. Çünkü üzülmelerini istemiyoruz" şeklinde konuştu.