Ebadi ile Erdoğan neleri görüşecek?

Ankara’yı ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar Ebadi ile Erdoğan arasında bir görüşme yapılacak.

Irak Başbakanı Haydar Ebadi, Ankara ziyaretinde bulunacak ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la da görüşecek.

Ankara’yı bugün ziyaret eden Ebadi, Erdoğan ile saat 13.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelecek.

Görüşmenin ardından saat 14.00’te heyetler arası çalışma yemeği verilecek.

Saat 15.30’da Erdoğan ile Ebadi gerçekleştirdikleri görüşmeye dair ortak basın toplantısı düzenleyecek.

EBADİ: SU, YATIRIM VE GÜVENLİĞİ KONUŞACAĞIZ

Ebadi Pazartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, Ankara'ya gerçekleştireceği ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunmuş, "Komşu ülkelerle suyun ortak paylaşımı konusunda anlaşmaya varmayı önemsiyoruz" vurgusunda bulunmuştu.

Ebadi, ziyaret öncesi şunları söylemişti: "Türkiye'ye yapacağımız bu ziyaret kapsamında su meselesinin yanı sıra ekonomik, yatırım ve güvenlik konularını ele alacağız. Komşu ülkelerle açılım politikamız söz konusu. Türkiye, komşu ülkemizdir ve topraklarımızdan oraya saldırıda bulunulmasına izin vermeyiz."

AKP yönetimindeki Türkiye bir süre önce Irak’a gelen Dicle Nehri suyunu kesmişti. Irak’tan bazı tavizler koparmak için suyu tehdit aracı olarak kullanmıştı.

Ebadi’nin "su konusunda anlaşmaya varmayı umuyoruz" şelkindeki söylemine bunun neden olduğu belirtiliyor.

AKP KAYNAKLARINA GÖRE ANA GÜNDEM PETROL

Ebadi’nin Ankara ziyaretine ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülse de, AKP kaynakları, Kerkük petrollerinin Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinden ihracatının gündeme geldiğini duyurdu.

Ebadi’nin Ankara ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunanlardan biri olan AKP Milletvekili Ziver Özdemir, görüşmenin ana gündem maddesinin Kerkük petrolleri olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: “Başta Kerkük petrolü olmak üzere petrol konusunda Bağdat ile Erbil arasında gerek siyasi gerekse ekonomik olmak üzere ciddi sorunlar yaşanıyor. Kürtler, Şii - Sünni Araplar ve Türkmenler arasında Kerkük petrol konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Nitekim tüm taraflar Irak’taki geçimlerini petrol üzerinden sağlamaya çalışıyorlar.”

AKP Dış İlişkiler Komisyonu danışmanlarından Merivan Jiyawok da görüşmenin ana konusunun enerji olacağını söylüyor.

Jiyawok, “Yaklaşık bir haftadır Ankara ile Erbil arasında görüşmeler yapılıyor. Ankara’dan bir heyet Bağdat’ı ziyaret ederken, Bağdat’tan bir heyet de Türkiye’yi ziyaret etti. Bu ziyarette ise iki önemli konu var. İlki petrol ve ikincisi ise İran’a uygulanan ambargo konularıdır" dedi.

RTE'nin su konusunu gündeme getirirken, Irak’tan bazı tavizler koparma politikalarını izleyeceği de görülüyor