Ekonomik kriz semt pazarlarını vurdu

Döviz kurunun artması ile birlikte artan ekonomik kriz Van’da semt pazarlarını vurdu. İş yapamayan esnaf, tezgahlarını ise erkenden topluyor. Bazı esnaflar ise icralık olmaya başladı.

Devletin ekonomik ambargosu altında olan Van esnafı, krizle mücadele ediyor. Van sınır kenti olmasına rağmen, AKP hükümeti tarafından sınır kapıları kapatılarak, ticaret yasaklandı. Yayla ve meralar yasaklanarak hayvancılık bitirme noktasına getirildi. Van’da yetiştirilen birçok ürüne kota uygulaması getirilerek tarım yapılamaz hale geldi.

2011 yılında Van’da yaşanan iki büyük depremde yüzlerce insan yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı. Depremde on binlerce konut ve iş yeri yıkıldı, binlerce esnaf devletin koyduğu vergiler nedeniyle iflas ederek kepenk kapattı. On binlerce depremzede ise devlet tarafından TOKİ evlerine yerleştirilerek binlerce lira borçlandırıldı. TOKİ evlerinde yaşayan ve borçlarını ödeyemeyen binlerce depremzede icralık duruma düştü. Yüzde 50’si işsiz durumda olan Van’da, fabrikanın ve üretimin olmamasından dolayın gençler, Türkiye’nin Batı illerine iş için göç ediyor.

ESNAF İŞ YAPAMADAN TEZGAHLARINI TOPLUYOR

Göçün arttığı Van’da Dolar ve Euro’nun yükselişi ile birlikte şimdi de başka bir sorun ortaya çıktı. Van’da dar gelirli ailelerin alış-veriş yaptığı yerlerin başında gelen semt pazarları bugünlerde krizle mücadele ediyor. Van merkez ve mahallelerinde kurulan semt pazarları artık bomboş.

AKP hükümeti tarafından hemen hemen her gün başta gıda ürünleri olmak üzere her ürüne zam uygulaması, krizin daha da derinleşmesine neden oldu. Ürünlerdeki yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşta artık semt pazarlarına uğramıyor. Krizden dolayı esnaf gün boyu iş yapamadan tezgahlarını topluyor.

'İNSANLAR EKMEK BULAMAYACAK'

Van’da yıllardır semt pazarında esnaflık yapan Hacı Mehmet Arslan, vatandaşın artık pazara uğramadığını söyledi. Ekonomik krizin esnafı bitirdiğini dile getiren Arslan şöyle konuştu: "Van’da zaten işsizlik çok yüksek. İnsanlarda para yok. Son zamanlarda tüm ürünlere yüksek zamlar geldi. İnsanlar artık temel gıda maddelerini bile alamaz duruma geldi.

Hem yüksek fiyatlar hem de işsizlik, Van’da esnafı bitirdi. Bugün semt pazarı bomboş. Gün boyu satış yapamadan, tezgahları toplamak zorunda kalıyoruz. Kriz böyle devam etmesi halinde, ülkede kıtlık başlayacak. İnsanlar ekmek bulamayacak duruma gelecek. Türkiye’nin gidişatı hiç iyi değil. Çok yakın zamanda binlerce esnaf iflas edecek."

SEMT PAZARLARI TARİHE KARIŞACAK

Esnaf Cengiz Uyar ise, semt pazarlarının çok yakın zamanda tarihe karışacağını söyledi. Vatandaştan para olmadığı için müşteri bulamadıklarını ifade eden Uyar, “Yaz ayları olmasına rağmen meyve sebze fiyatları çok yüksek. Bolluk döneminde bile fiyatlar bu kadar yüksek olması, bizleri çok endişelendiriyor. Son bahar ve kış aylarında bu ürünleri fiyatları daha da yükselecek.

Büyük kriz önümüzdeki aylarda kendini gösterecek. Bugün insanlar semt pazarını sadece gezmek için geliyor. İnsanlar alış-veriş yapmadan evlerine dönüyor. Semt pazarları genellikle halkın alış-veriş yaptığı yerlerin başında geliyordu ama bugün bu özelliğini kaybetti. Ekonomik kriz toplumda her kesimi etkiledi. En çokta biz esnafı etkiledi” dedi.