Elbistan Cezaevini basıp tutsaklara işkence yaptılar

Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara basan ve kendilerini “kontrgerilla” olarak tanıtan devlet güçlerinin, tutsaklara işkence yaptığı öğrenildi.

Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın düzenlenerek tutsaklara işkence yapıldı. Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla yapıldığı belirtilen baskınlarda şiddete karşı çıkan tutsakların tekli hücrelere konulduğu, 3 tutsağın ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Ailesini arayan 28 yıllık tutsak Kemal Demirbaş (48), kendilerine işkence yapan kişilerin gardiyan olmadığını, dışarıdan getirilen kişiler olduğunu belirterek, "Kendilerini kontrgerilla olarak tanıtan kişiler koğuşlara baskın yaptı. Bizi yere yatırıp ters kelepçe yaptılar herkese. Teslim olmamızı söylüyorlardı. Can güvenliğimiz yok. Çok kişi sürgün edildi. Çok kişi tek kişilik hücreye atıldı” dedi.

Demirbaş, cezaevine heyet gönderilmesini talep etti.

Aynı cezaevinde tutulan 2 tutsağın ailesi de benzer taleple İnsan Hakları Derneği (İHD) Maraş Şubesi’ne başvuru yaptı.

İŞKENCEDEN SONRA SÜRGÜN

İşkence sonucu hastaneye kaldırılan tutsakların isimleri öğrenilmezken, işkenceden sonra Abdo Şeyho’nun Maraş 1 Nolu Cezaevi’ne, Abdullah Hasan isimli tutsağın ise Erzurum Cezaevi’ne sürgün edildiği öğrenildi. Toplamda kaç tutuklunun istekleri dışında farklı cezaevlerine sevk edildiklerine ilişkin bilgi edinilemedi.  

Aynı cezaevinde 6 Ağustos tarihinde aileleri ile telefon görüşmesi yapan tutsaklar, ölümle tehdit edildiklerini, havalandırmaya askerler tarafından mermi atıldığını aktarmıştı.