Elvan: Bayramda çocuklara bakıyorum Berkin’i arıyorum bulamıyorum

Berkin Elvan 5. yılında vurulduğu Okmeydanı’nda anıldı.

Bayram olduğu hatırlatan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise, “Kaç bayram oldu? Çocuklar maytap patlatıp, çatlatıyor, oğlum aklıma geliyor, sokağa bakıyorum ama onu bulamıyorum” diye feryat etti.

Gezi direnişi sırasında Okmeydanı’nda 5 yıl önce polis tarafında katledilen 14 yaşında Berkin Elvan, vurulduğu noktada anıldı. HDP milletvekilleri adaylarının, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı anmada konuşan baba Sami Elvan, “Çocuğumun kanı yerde kalmayacak. Ahtım olsun ki bunu göreceğim” derken anne Gülsüm Elvan ise, “Bayramda çocuklar maytap çatlatıp, patlatıyorlar ve oğlum aklıma geliyor; sokaklara bakıyorum ama onu bulamıyorum” diye feryat etti.

Gezi Direnişi sırasında oturduğu Okmeydanı’nda ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğin başına isabet etmesi sonucunda ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan, vurulmasının 5’inci yıldönümünde anıldı. Berkin Elvan’ın ailesi, HDP milletvekilli adayları Ahmet Şık, Oya Ersoy, Tülay Korkutan, Ankara Gar katliamında hayatını kaybeden Meryem Bulut’un ailesi, Elvan ailesinin avukatlarının yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı. Sık sık polisin zırhlı araçla geçtiği Gaziler sokağına gelen Elvan ailesi, kalabalık tarafından alkışlar ile “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganları eşliğinde karşılandı.

GERİYE TEK BİR FOTOĞRAF KALDI

Çocuklarının vurulduğu noktaya karanfiller bırakan Elvan ailesi adına açıklamayı Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan yaptı. “Gezide yitirdiğimiz çocuklarımızdan geriye bir tek gülümseyen fotoğrafları kaldı” diyerek sözlerine başlayan abla Elvan, “Berkinimizi Ethem abisinin omuzlarında, Ali İsmail’in, Abdocan’ın, Ahmet’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in ve Mehmet’in yanına milyonlar olup uğurladık. Sol yanımız çok acı çekse de direnmenin en güzel halini Gezi de gördük” dedi

ÇOÇUK HAKLARI BİLDİRGESİ’NDE UYMAYANLAR ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR

Tam 5 yıl önce ekmek almaya gönderdikleri oğulları Berkin’in devletin kolluk kuvvetleri tarafından hedef alındığını hatırlatan Elvan, “Berkin’in 269 gün boyunca komada yaşam mücadelesi verdi. 15. yaşına komada girerken, 45 kilodan 16 kiloya düşen bedeni daha fazla dayanamadı ve yavrumuz yaşamını yitirdi” diye konuştu. Uluslararası Çocuk Hakları Bildirgesi’nin altıncı maddesine vurgu yapan abla Elvan, bildirgede, taraf devletlerin her çocuğun temel yaşam hakkına sahip olduğunu ve çocuğun hayatta kalması, gelişmesi için mümkün olan azami çabayı göstermeyi kabul ettiğini vurguladı. Ancak bu bildirgeye uymayan yöneticilerin, farklı coğrafyalarda çocukları öldürmeye devam ettiğini hatırlatan Elvan, “Devletin, 1995 yılında imzaladığı bu bildirgeye uyması gerekirken, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, İbrahim Aras, Nihat Kazanhan, Miray Bebek gibi, cenazesi buzdolabında bekletilmek zorunda kalınan Cemile gibi ve oğlumuz Berkin gibi yüzlerce çocuk devletin kolluk güçleri tarafından katledildi” dedi.

ÇOCUKLARIMIZI ÖLMESİN, ŞEKER YİYEBİLSİN DİYE…

Berkin ve tüm çocuklarımız için yan yana mücadele verdikleri tertemiz gençlerin Suruç’ta, dostların ise Ankara’da katledildiğini belirten Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman çok hızlı geçiyor ama acılarımız küllenmiyor. Her acıyla birlikte öfkemiz de büyüyor. Biz ‘çocuklar öldürülmesin’ diyerek mücadele ediyoruz fakat vicdanı kör olanlar bu mücadelemize de saldırıyorlar. Biz, evladı devlet dersinde öldürülen ailelerden yalnızca biri olarak diyoruz ki: Çocuklarımızı öldürmeyin! Çocuklarımızın katillerini korumayın! İmzaladığınız Çocuk Hakları Bildirgesi’ ne uyun! Çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsinler, uçurtma uçurabilsinler, misket oynayabilsinler istiyoruz. Bunu öyle çok istiyoruz ki, ne kadar zaman geçerse geçsin, her ne engelle karşılaşırsak karşılaşalım mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

SAMİ ELVAN: OĞLUMUN KANI YERDE KALMAYACAK

Açıklamanın ardından söz alan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, yarın babalar günü olduğunu hatırlattı. Gözyaşlarına hakim olamaya baba Elvan, şöyle konuştu: “Benim çocuğum ölmedi ve ölmeyecek de. Benim çocuğum asırlarca yaşayacak bunu çok iyi biliyorum. Ama ize bunu reva görenlerin de kemikleri çürüyecek, bunu çok iyi bilsinler. Benim çocuğumun kanı yerde kalmayacak. Ahtım olsun ki bunu göreceğim ve bize bu acıyı çektirenler daha beter acı çekecekler.”

GÜLSÜM ELVAN: YİNE ÖLDÜRÜLÜYORUZ YETER ARTIK ‘TAMAM’ DİYORUZ

Bugün bayram olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da “Bugün bayram, kaç bayram oldu 5 sene” diye feryat etti. Her bayram olduğu gibi çocukların çıkıp sokaklarda maytap patlattıklarını dile getiren anne Elvan, “Çocuklar çatlatıp, patlatıyorlar ve oğlum aklıma geliyor; sokaklara bakıyorum ama onu bulamıyorum.

Son olarak söz alan Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut da davada hüküm süren hukuksuzluğa dikkat çekti. Tek bir polisin yargılandığını hatırlatan Akbulut, bu yargılamanın sonucunda da tatmin edecek bir sonuç alınamayacağını bildiklerini ancak tüm sorumluları teşhir etmek adına mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Akbulut şöyle devam etti: “Sadece bir polis memurunun değil, bütün devlet yetkililerin ve başta bu ülkenin Cumhurbaşkanın sorumlu olduğunu her defasında anlatmak ve ispat etmek için bu mücadeleyi ediyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar ve vereceğiz ve 19 Eylül 2018 tarihinde tekrar duruşmada olacağız ve herkesi bu duruşmada Elvan ailesinin yanında olmaya davet ediyoruz.”

Anma devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile sona erdi.