Emek ve Özgürlük İttifakı halka umut oldu

HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, 2023 seçimlerinin Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olduğunu belirterek, Emek ve Özgürlük İttifakının halkta büyük bir heyecan ve umut yaratmış olduğunu söyledi.

14 Mayıs Genel Seçimlere az bir süre kala Kürdistan ve Türkiye’de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis Üyesi Özgür Zeydanoğlu; HDP’nin kapatma davası, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim çalışması, Türkiye halklarının beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İNKAR VE İMHA SÜRECİ DEVAM EDDİYOR

HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, HDP’nin 40 yıllık siyasi geleneten gelen bir parti olduğunu söyledi.  HDP’nin kapatma davasını anlamak için daha geçmişe gitmek gerektiğini ifade eden Zeydanoğlu,  “Siyaset yaptığımız partilerin kapatma gerekçelerini de değerlendirmemiz gerekir. Tabi HDP bunun biraz daha ötesinde. Asıl mesele Kürt halkının, Kürt toplumumun siyasetin dışına itilme, siyaset dışında bırakılma, meşru taleplerinin önünü alma üzerine kurulu bir dava. Cumhuriyet’in yüzüncü yılına girerken, Kürt halkına karşı inkar imha süreci devam ediyor” dedi.

SALDIRILARA KARŞI DİRENİŞ ORTAYA ÇIKTI

Kürtlerin siyaseten irade olmasının devletin dikkatinden kaçmadığını dile getiren Zeydanoğlu, şöyle konuştu: “Bu meşru zeminin dışına itilme isteği, bir de HDP’nin Kürt sorunuyla birlikte Türkiye’yi demokratikleştirme talep ve faaliyetleri ön plandadır. Bakın HDP’ye yönelik ilk tepki, ilk yönelim nasıl gelişti. Esasında 2015 seçimlerinde gerçekleşti. 2015 seçimleri Türkiye ve Kürdistan için bir milattır. İlk kez Türk ve Kürt halkı demokrasi ve Kürt sorunu etrafında bir araya geldi. Partimiz barajı aştı. Barajı aşmanın ötesine gidiyor, geniş bir toplumsal desteğe ulaşıyor. 2015 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'ın yüzde 85, Van'ın yüzde 80'ler, Hakkari'nin yüzde 90'ların olmasının ötesinde Karadeniz'de HDP'nin oy alması, İç Anadolu'da Amasya'da, Gümüşhane'de oy alabilmesidir. Bu HDP'ye saldırıların şiddetli bir şekilde gelişmesini getirdi beraberinde.  Mesele şu, hem Kürtleri siyasetin dışına itmek hem HDP'nin Türkiyeleşme politikası, demokrasi projesinin önüne faşist bir rejimin set koymasıdır. Tabi ki kapatma davasına gelinirken büyük baskı ve yöntemlerle üzerimize denendi. Bu baskı ve yönelmelere karşı bir direniş açığa çıktı. Bu direnişi yok etmek, bloke etmek kurumsal kimliğine son vermek amaçlıdır.”

KÜRT HALKI PARTİSİZ KALMAZ

HDP ve bileşenlerinin ciddi avantajları olduğunu söyleyen Zeydanoğlu, “Birincisi seçmen kitlesi açısından avantajımız var. Siz bir partiyi kapatabilirsiniz, tabelasını indirebilirsiniz, kurumsal kimliğine son verebilirsiniz ama sizin siyaset yaptığınız halk, kitle olduğu yerde duruyorsa aslında yapılabilecek çok şey yok. Aslında bizim de alabileceğimiz çok bir tedbir yok. Çünkü tedbirimiz en baştan alınmış. Bağlı bir halk bir seçmen kitlemiz kendi başına bir tedbir. Böyle bağlı bir halk var. Bu halk giderek büyüyorsa, artık gerisi teknik meselelerdir. Kürt halkı, hiçbir zaman partisiz kalmaz. Parti kapatmalarına alışık bir siyasi hareketiz. Aslında kolay bir süreç olmamasına rağmen halkımız ve bizler de alışığız bu süreçlere” şeklinde konuştu.

HDP ÇOK ÖNEMLİ BİR AKTÖR

Bu seçimin çok daha önemli olduğunu dile getiren Zeydanoğlu, bu seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı ile hazırlandıklarını vurgulayarak, “Kapatma davasının bizi zorlayacağını düşünmüyoruz. Bu süreç daha fazla duyarlılık, daha fazla mücadele, daha fazla dikkat gerektiriyor. HDP klasik düzen partisi değildir. Mesela bu ülkeye birçok parti geldi, iktidara oturdu ama daha sonra yok olup gitti. Fakat HDP çizgisi itibariyle 40 yıllık bir siyasi partidir ve her zaman stratejik bir rol oynamakta. Çünkü HDP’nin üzerinde çalıştığı, gündeminde tuttuğu Kürt Sorunu ve demokratikleşme sorunu esasında Türkiye’nin Kürtlerin ve Türklerin geleceğini ilgilendiren çok önemli sorunlardır. Dolasıyla bu HDP’nin üzerinde durduğu ve siyaset yaptığı argümanlar kendi başına HDP’yi önemli parti kılıyor. Bugünkü konjonktür de HDP’yi çok önemli bir aktör haline getirdi. Bu gün AKP-MHP faşist iktidarıyla yüz yüzeyiz ve süren bir faşizm var. Bugüne kadar AKP-MHP faşizmiyle en mücadele eden, ağır bedeller ödeyen ama direnişten geri adım atmayan bir partidir. AKP’nin çözülüşünü, dağılışını bu gün tartışıyorsak bizim bunu HDP’nin mücadelesinde görmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ SEÇİMLERDEN BİRİ

2023 seçimleri Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olduğuna dikkat çeken Zeydanoğlu, şu ifadelerde bulundu: “21 yıllık AKP iktidarının yarattığı tahribatların artık dayanılmaz boyuta geldiği bir dönem. Haliyle bu seçim çok büyük bir önem kazanıyor. Dolasıyla bu seçimler Kürt halkı içinde büyük önem taşıyor. Buna göre de bir hazırlığımız var. Biz seçime Emek ve Özgürlük Bloku’yla hazırlanıyoruz. Üçüncü bir yol olarak ortaya çıkıyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı, Türkiye’nin birleşme bloğudur. Emek ve Özgürlük İttifakı halkta büyük bir heyecan ve umut yaratmış durumdadır.”

 3. YOL FARKLI ALTERNATİF SUNUYOR

100 yıldır Cumhuriyet tarihi içerisinde siyaset yapan sağdan sola partilerin hep aynı denklem üzerinde, hep aynı çizgi üzerinde siyaset yaptığını söyleyen Zeyydanoğlu, “Halka farklı bir alternatif sunma durumu yoktu. Bugün Emek ve Özgürlük İttifakı 3. bir yol, farklı bir yol imkan olanak sağlıyor. Haliyle bu toplumda coşku ile karşılandı. İttifak kendi içerisinde değerli düşünceleri ve değerli partileri bir arada tutuyor. Emekten, özgürlükten, insan haklarından, sosyalizmden, radikal demokrasiye kadar Türkiye'deki bütün sorunları gören ve bu sorunlara çözüm önerileri ve yöntemleri geliştiren bir ittifak. Dolayısıyla bu kadar gücün, bu kadar düşüncenin aslında toplumun ihtiyaç duyduğu şeyin bir arada olması Emek ve Özgürlük İttifakı’nı hem güçlü kılıyor hem de gerçek alternatifleri aktif kılıyor. Bu yönü zaten ileri ki günlerde seçime girme yöntemleri, seçim çalışmaları, seçim tarzı biçimi ne olacak ileri ki günlerde bunu açıklayacağız ve daha somut olarak görmüş olacağız” diye konuştu.