Erdoğan gelmeden Almanya ilk tavizi verdi

Eylül ayının sonunda Almanya’ya resmi ziyarette bulanacak Erdoğan’a Merkel hükümeti daha gelmeden ilk tavizi verdi.

Alman devletiyle ilişkilerini yeniden güçlendiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Almanya’ya ilk resmi ziyaretini 28-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirecek. Alman muhalefeti ve kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan’ın yandaşlarıyla bulaşacağı belirtildi.

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Erdoğan, başkent Berlin’de Başbakan Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından Köln'e geçecek ve 29 Eylül Cumartesi günü Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii'nin resmi ziyaretini gerçekleştirecek. 2017 yılından bu yana hizmet vermesine rağmen yapılacak bir mizansen açılışla Erdoğan’ın şov yapması sağlanacak.

Gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan Ankara’daki diplomatik kaynaklar, Berlin yönetiminin Erdoğan’ın Köln programına yeşil ışık yaktığını aktardılar. Geçtiğimiz günlerde Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere hitaben konuşma yapmak istediğini ve bunun için uygun bir yer aradıklarını belirtmişti.

Dün Alman haber ajansı DPA’ya açıklama yapan Köln polis sözcüsü de Erdoğan’ın Almanya gezisinin son gününde Köln’de olacağını duyurmuştu. Ancak Erdoğan’ın Köln’e nasıl bir programla gideceği açıklanmamıştı. Alman devleti ise geçtiğimiz hafta Dinslaken kentinde yapılması planlanan 26. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ni yasaklayarak gerçekleşmesine izin vermemişti.

ERDOĞAN RESMEN DİTİB’E SAHİP ÇIKACAK

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in daveti üzerine Berlin'e devlet ziyareti düzenleyecek Erdoğan bu ziyaretini fırsata çevirerek, deyim yerindeyse “bir taşla iki kuş vurmak” istiyor. Erdoğan’ın Köln gezisiyle hem 16 Nisan anayasa referandumu ve 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP’li politikacılara yönelik Berlin yönetiminin koyduğu yasakları delecek, hem de son dönemlerde gözlerin çevrildiği DİTİB’e de sahip çıktığını mesajını verecek.

AKP iktidarının Almanya’daki en önemli kuruluşlarının başında gelen ve Türk devletinin Diyanet kurumuna bağlı çalışan DİTİB’in son olarak Alman istihbaratının da takibinde olduğu ortaya çıkmıştı. Merkel hükümetinin Erdoğan’ın bu şovuna izin vermesine rağmen, Alman halkının çoğunluğu böyle bir şova ve Türk cumhurbaşkanının ülkede yaşayan Türklere hitap etmesine karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz hafta yapılan bir kamuoyu araştırmasında Almanların yüzde 65,8’inin Erdoğan’ın kamuya açık bir yerde Türklere seslenmesini istemediği ifade edilmişti. Böyle bir etkinliğe “evet” diyen Almanların oranı yüzde 14’te kalırken, yüzde 19’luk bir kesim ise ya “bilmiyorum” derken, ya da görüş belirtmekten kaçınmıştı.

Şubat 2008’de Köln’deki Arena salonunda yandaşlarına seslenen Erdoğan, Türk devletinin suçlarını göz ardı ederek “Kimse sizden asimilasyon konusunda hoşgörü bekleyemez. Zira asimilasyon bir insanlık suçudur. Bunu böyle bilmemiz lazım” diye konuşmuştu. Erdoğan’ın bu sözleri uzun tartışma konusu olmuştu.

Berlin’de 28 Eylül günü birçok gösteriyle protesto edilecek Erdoğan’a yönelik kitlesel gösterilerin 29 Eylül Cumartesi günü Köln’de devam etmesi bekleniyor.

ERDOĞAN’A ‘HOŞ GELMEDİN’ DENİLECEK

Erdoğan, Almanya’da ise geniş bir kesim tarafından “istenmeyen lider” ve “hoş gelmedin Erdoğan” protestolarıyla karşılanacak. ‘Erdogan not welcome’ adıyla kurulan ve birçok kuruluş ile organizasyonu bir araya getiren platform 29 Eylül günü kitlesel bir gösteri düzenleyecek. Gösteriye sadece Berlin ve çevresinde değil bütün Almanya’dan kitlesel katılımların olması bekleniyor.

Ancak bunun dışında birçok kesimin gösteriler için Berlin polisine başvurduğu öğrenildi. Örneğin Bellevue sarayının önünde 28 Eylül saat 8’den itibaren Tehdit Altındaki Halklar Toplumu “Türkiye’deki azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri” adıyla bir gösteri düzenleyecek. Yine Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 28 Eylül’de Saat 14.00-17.00 arası Türkiye’de tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için etkinlik gösteri gerçekleştirecek.

Berlin’deki bir başka Erdoğan protestosu ise muhalefet partisi Hür Demokratlar Birliği (FDP) tarafından düzenlenecek. FDP’li parlementer Marcel Luthe’nin öncülüğünde 28 Eylül günü saat 16.00’da Brandenburg Tor meydanında “Türkiye’de düşünce özgürlüğü” adıyla bir gösteri organize etmek istediği öğrenildi. Berlin’deki gösterilerin yanı sıra Erdoğan’ın Almanya’da olacağı 2 gün boyunca birçok kentinde protesto gösterileri düzenlenecek.