F Oturumu: Cezaevlerinde önlem yok

F Oturumu eyleminde ağır hasta tutsak Sabri Kaya’nın durumuna dikkat çekildi. Eylemde, cezaevlerinde salgına karşı önlem alınmadığı belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği F Oturumu eylemini bu hafta da sürdürdü. Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eylemin 419’uncusu da sosyal medya hesapları üzerinden yapıldı. Komisyon üyesi Meral Şahin, salgına karşı cezaevlerinde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, birçok tutsağın koruyucu önlemler almadığı şikâyetinde bulunduğunu söyledi.  Şahin, tutsaklara maske ve eldiven verilmediğini, verilen dezenfektan ve temizlik maddelerinin çok yetersiz olduğunu, virüse karşı koruyucu bir beslenme imkânı sağlanmadığını, hastalanan mahpuslarla sağlıklı olanların yakın temasta tutulduğunu, arama ve sayım adı altında koğuşlara giren gardiyanların da hijyen kurallarına uygun davranmadıklarını, mahpusların korona testi yapılması yönündeki taleplerinin karşılanmadığını, kronik hastalığı olan ve  ağır hasta listesinde yer alan mahpusların dahi tedavilerinin yapılmadığını kaydetti.
Şahin, bu haftaki oturumda Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde 25 Mart’ta kalp krizi geçiren ağır hasta tutuklu Sabri Kaya’nın (58) durumuna dikkat çekti.