GÜNDEM 5 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Tekçi kodlarını besleyip güncelleyen devlet ve ırkçı-dinci iktidarı, 20 Temmuz 2015’ten beri sistematik bir darbe pratiği sergiliyor. Kayyum atamalarından milletvekillerinin Meclis’ten cezaevine götürülmesine kadar zorbalık sürüyor.

-Hrant Dink Vakfı’na yönelik saldırıların iktidarın yarattığı nefret ikliminin sonucu olduğunu vurgulayan HDP Milletvekili Garo Paylan, "Önemli olan nefret bataklığını kurutmak" dedi.

-AKP’li Edremit Belediyesi, polen ve pamukçuklarla alerjik rahatsızlıkları tetiklediği gerekçe ile kavak ağacı katliamına başladı. AKP’li gaspçı başkan İsmail Say, şu ana kadar binlerce ağacı kesti.

-İktidarın doğaya yönelik saldırısını sadece bir çevre felaketi olarak ele alınamayacağını söyleyen HDP MYK üyesi Naci Sönmez, kapitalist sistemin yaşam alanlarını hedef aldığını kaydetti.

-5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ilişkin açıklama yapan Hewsel Koruma Platformu, “Unesco dünya miraslar listesinde yer alan Hewsel’de 600 dönümlük ağaçlık alan üzerine yine kafe, alışveriş merkezi ve gölet projesinden bahsetmektedirler” dedi.

-KON-MED, 6 Haziran’da Almanya’nın çeşitli merkezlerinde düzenlenecek yürüyüş ve mitinglere katılım çağrısında bulundu.

-Afrika ülkelerinin küresel ısınmanın gelecekte yaratacağı etkilerine karşı giderek daha az dayanıklı hale geleceği, bunda özellikle son salgının neden olduğu ekonomik krizin etkili olacağı savunuluyor.