GÜNDEM 25 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, PKK'nin mücadele tarihinin bir diriliş destanı olduğunu belirterek, "PKK için zorluklar yoktur. Tüm zorluklar PKK için mücadele gerekçesidir" dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 43. yıla özgürlük devrimini daha büyük zaferlere taşımak hedefiyle girdiklerini belirterek, “İddiamız ve coşkumuz büyük. Başaracağız” dedi.

PKK'nin 27 Kasım 1978 yılında bir kaç kişi ile kurulduğunu fakat bugün milyonlara ulaştığını söyleyen HPG ve YJA Star gerillaları, PKK mücadelesinin mutlaka başarıya ulaşacağına belirttiler.

26 Kasım 1993 günü İçişleri Bakanı Manfred Kanther Kanther’in imzasıyla hayata geçirilen “PKK yasağı” ile birlikte Kürtlere karşı uygulanan devlet şiddetine de kılıf uydurulmuş oldu. Kürt özgürlük hareketinin sembolleri, sloganları, Newroz kutlamaları da dahil kültürel geceleri polisin keyfi uygulamalarıyla yasaklanırken, Kürt aktivistleri ve devrimcileri devlet güçlerinin yakın markajına alınacaktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için İtalya'da “Zamanı Geldi, Öcalan'a Özgürlük” kampanyası başlatıldı. Kampanyanın aktif yürütücüleri arasında Öcalan'ın 1999 yılında İtalya’ya geldiğinde avukatlığını üstlenen Arturo Salerni de yer alıyor.

KNK ve Güney Kürdistan Parlamenterler Birliği’nin ortak organize ettiği Kürtler arası iç diyalogu geliştirme konferansının sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride Kürt güçleri arasındaki gerginliklerin sona ermesi için önemli çağrılar yer aldı.

İktidarın kadına şiddeti önlemeye dönük bir adım atmadığını söyleyen Gülistan Atasoy Taşdemir, "Şiddeti önlemeye dönük herhangi bir adım atmayan bir iktidarla mücadele etmek zorundayız" dedi.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, her gün katledilen ve şiddete uğrayan kadınların yaşamak ve var olmak için direndiğini hatırlatarak, “Bizim için bir gün değil, her gün 25 Kasım” dedi.

Almanya'daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Şengal'e yönelik işgal girişimine tepki göstererek, amacın Kürdistan'ın tamamının ilhak edilmesi olduğunu belirtti. KON-MED, 26 Kasım'da her yerde eyleme çağırdı.

Belçika'da bir polisin açtığı ateş sonucu Kürt kız çocuğu Mawda'nın ölümüne ilişkin görülen davada, polise bir yıl tecilli hapis cezası talep edildi.

Brezilya’da bir siyahinin öldürülmesi ardından başlayan olaylara dair BM’den yapılan açıklamada, ülkedeki yapısal ırkçılık sert bir dille eleştirildi.

Tüm dünya bir yandan salgınla uğraşırken diğer yandan kadına yönelik şiddetin ciddi bir biçimde arttığı görülüyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar, özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu alanlarda yaşayan bireylerin Covid benzeri virüslerin öldürücü etkisine daha fazla maruz kaldığını gösteriyor.