GÜNDEM 4 MART 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya işgal saldırılar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DEM Parti’nin 31 Mart Yerel Seçimlerine yönelik miting ve toplantıları takip edilecek.

- Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi, 9 Şubat’ta Kuzey ve Doğu Suriye’de başlatılan imza kampanyasında dün itibarıyla 1,5 milyon imza toplandığını bildirdi.

- Behdînanlı aktivistler, "Dört duvar arasına hapsedilsek de düşüncelerimiz hapsedilemedi" diyor.

- Kadın ekonomisi örgütlenmesi açısından bir ilke imza attıklarını belirten Kongra Star Kadın Ekonomisi Sözcüsü Gûlê Murad, “Kadın kazanımlarını korumak, savunmak ve ileri dönük adımlar atabilmek için kooperatiflerimizi savaş koşullarına göre uyarlamaya, geliştirmeye çaba harcıyoruz” dedi.

- Türk devleti, YNK’nin denetimindeki Silêmanî’yi savaş alanı haline getirerek, burada Kürtlerin kazanımlarını ellerinde alabilecek planlara gitmeyi, Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin etkilerini kırmayı hedefliyor.

- SAMER Genel Koordinatörü Yüksel Genç, DEM Parti tabanının gündeminde daha önce hiç olmadığı kadar seçilen aday ve vaatler meselesinin de olduğunu söylerken, “Artık sadece parti kimi aday gösterirse ‘oy veririz’ meselesi değişti” diyor.

- ÖHD’den avukat Erhan Çiftçiler, ‘8. Yargı Paketi’ndeki değişiklikle ifade özgürlüğü kapsamında fiillerin suç ve ceza konusu yapıldığını belirterek, toplumsal muhalefete karşı yargı sopasının kullanıldığını söyledi.

- Sorxwîn Rojhilat, Bakûr, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan’da YJA Star gerillasıydı. Rojavayê Kurdistan’da da öncülük yaptı. Rojava’daki tecrübesini Rojhilat’taki kadınlara aktaran bir öncüydü.

- Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, demokratik, özgür, eşit, adil bir yaşamı sağlayıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, “Jin jiyan azadî, özümüz; kadın mücadelesinde ısrar, ikrar ve inancımızdır” dedi.