Gazeteci Ataman yine tahliye edilmedi

Tutuklu Gazeteci Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu, 19 kişinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında da tahliye çıkmadı. Savcılık, işkence iddialarını soruşturmadığını da itiraf etti. Duruşma ertelendi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan, tutuklu Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Ziya Ataman'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu toplam 19 kişinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmaya, Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Tutuksuz yargılananların katılmadığı duruşmaya, Gazeteci Ataman ve diğer tutsaklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulundukları cezaevlerinden katıldı. Tutsak yakınları ve avukatların yanı sıra, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatlarından Zelal Pelin Doğan da duruşma salonundaydı.

Dosyaya delil olarak sunulan ifadenin işkence altında alındığının daha önce kanıtlandığını belirten tutsaklardan Engin Ataman, yargılanmaların hukuksuz olduğunu söyledi.

'SOMUT SUÇLAMA YOK, KOMPLOVARİ İDDİANAME'

Ziya Ataman ise, daha önce yaptığı savunmaları tekrar ettiğini belirtti. Dosyanın "Kopyala-yapıştır" şekilde hazırlandığını dile getiren Ataman, "İfademiz alınmadan böyle bir iddianamenin hazırlanması başlı başına bir sorundur. Dosyanın içeriğine baktığımızda atılı suçlamaların somut olmayan ve komplovari bir şekilde hazırlanmış olduğu ortadadır. Akla mantığa uygun olmayan bir iddianame ile karşı karşıyayız" dedi. 

İddianamede yer alan olayın yaşandığı tarihte ve iddianamenin hazırlandığı tarihte cezaevinde olduğunu kaydeden Ataman, "Bir gazeteci olarak tek silahımın kalem olduğunu ve başka da bir silahım olmadığını bilmenizi istiyorum. Bu silah yani kalemin, insanı en çok geliştirecek nesne olduğunu unutmamak gerekiyor" diye belirtti.

SAVCILIKTAN 'İŞKENCEYİ SORUŞTURMADIK' İTİRAFI

Daha sonra savunma yapan bazı avukatlar ise, dosyadaki tanıklardan Kadir Ataman'ın yoğun işkence altında ifadesinin alındığını ve daha önceden hazırlanan ifadelerin zorla kendisine imzalatıldığını ifade etti. Hastane kayıtları ile de bu durumu ortaya koyduklarını söyleyen avukatlar, Beytüşşebap'taki emniyet ve askeriye içinde sahte dosyalar oluşturan şebekeler oluştuğunu dile getirdi.

Avukatlardan Yusuf Arslan da, işkence iddialarına dair savcılığın bir soruşturma başlatılıp başlatmadığını sordu.  

TALEPLER REDDEDİLDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Daha sonra söz alan savcı ise, işkence iddialarına dair başlatılan bir soruşturmanın olmadığını söyleyerek, avukatların tüm taleplerinin reddini ve tutsakların mevcut hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme Heyeti, avukatların tüm taleplerini reddederek, tutsakların tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Duruşma 26 Ekim 2018'e ertelendi.