Gebze’deki saldırıda bir çok anne yaralandı

Açlık grevindeki tutsakların anneleri Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önündeki oturma eyleminde polis saldırısına uğradı, bir çok anne çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevindeki tutsakların aileleri, 42’nci kez Gebze’de buluştu. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi destek verdi.

Polis annelere yeniden saldırarak, tutsak anneleri ve HDP’li milletvekili Ayşe Sürücü’yü darp etti. HDP Gebze İlçe Eşbaşkanı Damla Bağcı ile Dilara Özgönen adlı bir kişi de gözaltına alındı.

Annelerin kolları ve ellerinde morluklar oluştu. Bir çok tutsak annesi fenalık geçirdi. Annelerden biri, "Yeter, yeter, yeter! Çocuğum içeride ölüyor" diye tepki gösterdi. Polis kalkanları arasında yerde kalan anneleri çeken gazetecilerin, fotoğrafları ve videoları da zor kullanılarak silindi.

Polisin zorla araçlara bindirdiği aileler, "Bijî berxwedana zindana" sloganları eşliğinde alandan ayrıldı.

Anneler, hastaneye giderek, darp raporu alacaklarını ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, polislerin saldırısı ve hakaretlerine maruz kaldı. Polisler, HDP’li vekile "Teröristlerin vekilisin" diyerek saldırıyı gerekçelendirdi.

Sürücü, “Biz annelerle cezaevi önüne gittik. Annelerle birlikte oturma eylemi yaptık. Polis, hiçbir ikazda bulunmadan ‘toplayın, toplayın’ diyerek annelere hakarette bulunarak ve ardından saldırdılar. Anneler yaralandı. Çocuğum içerde ölüyor, yeter yeter diyen Zeynep Çalıhan fenalık geçirdi. Hastaneye giderek darp raporu alacağız” dedi.

Sürücü, “Bana teröristlerin vekilisin diyerek hakaret ve ardından darp ettiler. Devletin atanmış polisi vekili tartaklıyor. Bunlar gücünü iktidardan alıyor. Onların vekillere ve annelere yaklaşımı devletin ve iktidarın yaklaşımıdır. Bize saldıran polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye ekledi.

Tutuksak aileleri, Salı günü bir kez daha Gebze Kadın Kapalı Cezaevi önünde olacaklarını duyurarak, kamuoyundaki sessizliğe "Daha ne kadar sessiz kalacaksınız" şeklinde tepki gösterdi.