Güney Kürdistanlı olduğu için ülkeye alınmadı

Amed Newroz’u için Türkiye’ye gelmek isteyen Kürdistanlı Kardo Shakir Mustafa Hamad, “Türkiye’ye girmesi sakıncalıdır” denilerek alınmadı. Mustafa Hamad, “Çok iyi biliyorum ki bunun nedeni Kürt olmamdır” dedi.

Güney Kürdistanlı Kardo Shakir Mustafa Hamad, yaşadığı Norveç, Oslo’dan Amed’e gitmek isterken, 4 Mart tarihinde Atatürk Havalimanı’nda Türkiye’ye girişi engellendi. Türkiye’ye Amed’de kutlanacak olan Newroz ve arkadaşlarını görmek için gelen Mustafa Hamad, pasaportuna el konularak avukatsız ifadesi alındı ve ardından “Türkiye’ye girmesi sakıncalıdır” maddesinin işaretlendiği ‘kabul edilemez yolcu bilgi formu’yla sınır dışı edildi. Yaşadıklarını ANF’ye anlatan Mustafa Hamid, önceki yıllarda defalarca Türkiye’ye geldiğini böyle bir sorunla karşılamadığını ancak bu sefer böylesi bir olayın yaşanmasının Türkiye’nin Kürt düşmanlığı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE’YE NEDEN ALINMADIĞIM AÇIKLANMADI’

Olay günü anlatan Mustafa Hamid, şunları söyledi: “Uzun zamandır Avrupa’da yaşıyorum. 4 Mart Pazar günü Türkiye’ye gelip, oradan da Amed’e arkadaşlarımı, dostlarımı ziyaret etmek istedim. İstanbul’a vardığımda havaalanında pasaportuma baktılar. Pasaportumda dünyaya geldiğim yer olan Güney Kürdistan yazıyor. Beni ayırdılar ve ‘burada bekle’ dediler. Telefonuma el koydular, pasaportumu aldılar ve yarım saat sonra gelip bana ‘gel duvarın önünde bekle’ dediler. Gittim bir duvarın önünde beklemeye devam ettim. Orada bir fotoğrafımı çektiler ve tekrar beklememi söylediler, gittiler. Yine yarım saat kadar geçti beni çağırdılar ‘gel telefonunu aç’ dediler, ben de açtım şifreyi verdim onlara. Ardından tekrar beni çağırdılar ve bana ‘devlet seni kabul etmiyor bu ülkeye giriş yapamazsın. Seni geri göndereceğiz. Seni gözaltına alıp havaalanının nezaretine  koyacağız’ dediler. Onlara hangi nedenle ülkeye alınmadığımı sorduğumda bilmediklerini ancak ülkeye girişime kesinlikle izin vermeyeceklerini üstelediler.”

‘KÜRT OLDUĞUM İÇİN TÜRKİYE’YE ALINMADIM’

“Çok iyi biliyorum ki bunun nedeni Kürt olmamdır” diyen Mustafa Hamid, herhangi bir kriminal suça karışmadığını aktardı. Daha önce de Türkiye’ye geldiğini sözlerine ekleyen Mustafa Hamid geri döndüğünde avukatlarına durumu anlattığını ancak avukatlarının kendisine, ‘Türkiye devletinden bu haklarını alamazsın herşeyi kendilerine göre uyguluyorlar’ yanıtının verildiğini söyledi. Konsoloslarla yaptığı görüşmelerden de olumlu bir yanıt alamadığını çünkü onların da avukatlarla aynı fikirde olduğunu ifade eden Mustafa Hamid, Kürtlerin yaşadığı sorunların her alanda kendisini güncel tuttuğuna dikkat çekmek istediğini belirtti.