Güven’i muayene eden Fincancı: Çok risk var

TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açlık grevindeki DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’i evinde muayene etti. Fincancı, “Çok risk var” dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 7 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olan Leyla Güven’i evinde ziyaret ederek muayene etti.

Fincancı’ya Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir ve odanın üyesi Cengiz Günay eşlik etti.

Muayene ardından bir açıklamada bulunan Fincancı şunları söyledi: “105 gündür açlık grevinde olan bir kişi için beklediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Beklendiği gibi güç kaybı ve kilo kaybı, bununla uyumlu sürüyor. Sıvı ve B vitamini alımı nedeniyle 1996 açlık grevinden farklı olarak 2000’lerden itibaren değişik bir tabloyla karşı karşıyayız. Özellikle beyin dokusu ve sinirler korunuyor. Bu çok önemli çünkü ağır hasar bırakan durum B ve özellikle B1 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sinir ve beyin doku hasarıdır. B vitamini bunun olmasını engelliyor”

Fincancı, Türkiye’de B vitamininin saf olarak bulunmadığı ve açlık grevi eylemcilerinin B Kompleks kullandığına dikkat çekerek, “Cezaevlerinde açlık grevini sürdürenler için yeni B1 vitamini alımlar yapıldığını duyduk. Ancak bu şart değil” dedi.

Fincancı şunları ekledi: “Türkiye’de bulunan B Kompleks vitaminlerinden 250 miligram içeren B1 içeren formlarında iki tane alınması yeterli. B vitamininin etkilerini Leyla hanımda da gözledik. Sinirler 105’inci günde korunmuş oluyor. Ancak çok risk var. Hem yaşı nedeniyle hem de sağlık durumu itibariyle çok özenli olunması gerekiyor. Bu aşamalarda artık kas dokusundaki zarar ilerledikçe, kalp kasında da sorun yaratabilir. Böyle bir risk taşıyor.”

Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebine değinen Fincancı, “2000’li yıllarla birlikte F Tipi ve tabutluk dediğimiz L tipi cezaevlerinin oluşumunda mahpusların talebi olan tecridin ortadan kaldırılmasını TİHV olarak bizde her zaman dile getiriyoruz” diye belirtti.

Fincancı şöyle noktaladı: “Tecrit kendi başına uyarandan yoksulluk yaratarak, işkence olarak tanımlanıyor. O nedenle tecridin hiç bir şekilde uygulanmaması gerektiğini, sosyal koşulların tüm mahpuslar için karşılanması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Türkiye cezaevlerinde 300’ü aşkın mahpusun açlık grevinde olma nedenini göz önüne almalıyız. Bir an önce ciddi sakatlıklar ve can kayıpları olmadan bu taleplerin yerine getirilmesi için Türkiye’de bütün insanlar olarak bu sesi bizlerde duyurmalıyız. Bunun yetkililerin de duyması ve bir an önce Türkiye’de tecridin son bulmasını, insanların da ölmemesini istiyoruz.”