‘Hasta tutsak Özdemir dehal serbest bırakılmalı’

Hasta tutsak Abdulaziz Özdemir’in durumuna dikkat çeken İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Özdemir’in ihtiyaçlarının tutuklular tarafından karşılandığını belirtti. Çevirmen, ağır hasta tutuklu Özdemir’in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi bin 708 günde hasta tutukluların durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, bu hafta Tarsus 3 Nolu T Tipi Hapishanesinde kalan ağır hasta mahpuslardan Abdulaziz Özdemir’in durumuna dikkat çekeceklerini söyledi.

Özdemir’in 5 yıl içerisinde birçok kez ameliyat olduğunu dile getiren Çevirmen, “Özdemir 9 Şubat 2016 yılında kalp krizi geçirmiş ve anjiyo olmuştur. Sağ testiste kist oluşmuş ve bu kist ameliyatla alınmıştır. Prostat rahatsızlığından kaynaklı bir kez ameliyat olmuştur. Yine yazdıklarına göre; çenesinde çıkan kemikten iki kez ameliyat olmuştur. 2018 yılı Şubat ayında belindeki kaslardan cilt kanseri nedeniyle ameliyat geçirmiştir. Tedavisine devam edilmektedir. Ciğerlerinde büyüme var ve oynak tansiyon hastasıdır. Tansiyonu aniden 4-5’e düşüyor ya da tersi olarak 18-19’lara kadar çıkıyor” dedi.

Özdemir’in yaşamını zorlayan asıl hastalığının belinden kaynaklandığını vurgulayan Çevirmen, Özdemir’in belindeki 11, 12, 13 ve 14’üncü diskte sakatlık olduğunu ve tüm ihtiyaçlarının diğer tutuklular tarafından karşılandığını belirtti. Tüm bunlara rağmen Adli Tıp Kurumu’nda verilen raporların “cezaevinde kalabilir” şeklinde olduğuna dikkat çeken Çevirmen, “Özdemir ayrıca mide rahatsızlıkları, hemoroid, faranjid, sinüzid gibi hastalıklara da sahiptir. Abdulaziz Özdemir çoklu ve yaşamını zorlayan hastalıklara sahiptir” dedi.

Özdemir’in cezaevi koşullarında tedavisinin yapılmasının mümkün olmadığını belirten Çevirmen, Özdemir’in tam teşekküllü bir hastane de tedavi edilmesi için serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Hasta tutuklulara dair düzenleme yapılana kadar alanlarda olmaya devam edeceklerini ifade eden Çevirmen, hasta tutukluların durumlarının kalıcı bir şekilde çözülmesi için çağrısını yineledi.