Hasta Tutsak Turan’ın raporlara rağmen tahliyesi engelleniyor

Hasta tutsak Metin Turan için çağrı yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen ATK’nin kararıyla tahliyesinin engellendiğine dikkat çekti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 324’üncü haftasında “Hayata dönüş” operasyonunda sol gözünü tamamen kaybeden ve sağ gözünde de görme yetisi azalan Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Metin Turan’ın durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, konuştu.
 
Kanat, hasta tutsak Turan’ın Sağmalcılar cezaevinde “Hayata dönüş” operasyonu sırasında başına aldığı darbeler sonrasında iki gözünün de görmez hale geldiğini, ameliyatlar geçirdiğini, gözlerine konulan yapay merceklerin ardına silikon tedavisinin uygulandığını aktardı.

Turan’ın tedavi sonrası silikon emülsifikasyonu olduğunu belirten Kanat, “Turan çeşitli Devlet ve Üniversite Hastanesi Sağlık Kurullarına çıkarılmış ve her defasında ‘Sol hiç görmüyor, sağda da organiz bozulma var, sadece küçük bir adacık ışık alıyor’ denildiği halde ‘biraz daha görmez hale gelmen lazım’ denilerek raporları onaylanmamıştır” diye belirtti.
 
Hastane raporlarında Turan’ın gözleri için “Tedavi edilemez, cerrahi müdahale yapılamaz” dendiğine dikkati çeken Kanat, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Kurulu’nun 2007’de düzenlediği raporda, “Cezasının süresiz olarak ertelenmesi” şeklinde karar verilmesi yönünden görüş bildirdiğini dile getirdi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) raporu görmezden geldiğinin altını çizen Kanat, “Turan’ın sağlık durumuyla ilgili olarak hastanelerin vermiş olduğu raporlara göre ‘iyileşme olamayacak, ameliyat edilemeyecek’ durumda olmasına rağmen, Adli Tıp Kurumu cezaevinde kalabilir raporu vermekten vazgeçmeli ve hastanenin verdiği raporu kabul etmelidir” dedi.
 
ATK’nin politik bir kurum olduğunu söyleyen Kanat, “ATK, bir yargı organı gibi hareket etmemelidir. Turan serbest bırakılmalıdır” diye çağrı yaptı.