Hasta tutsaklar Besiye Özer ile Koç ve Başyiğit'in durumu ağır

Hasta tutsaklar Besiye Özer, Şehmus Koç ve Mahmut Başyiğit’in durumunun ağır olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Ankara, İstanbul ve İzmir’de hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi, eylemlerinin 285’inci haftasında Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Barış Anneleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Eylemde Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Şehmus Koç’un durumuna dikkat çekildi. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD Yönetim Kurulu üyesi Fırat Canoğlu okudu.
Giresun Cezaevi’nde bulunan Koç’un, gözaltına alındığında ağır işkenceler yaşadığını belirtildi.
Koç’un sağlık hakkının engellendiği vurgulanırken, ailesine çok uzak cezaevinde tutulmasının da sağlık durumunu ağırlaştırdığı kaydedildi. Eylemde, Koç’un tedavisinin uygun koşullarda sağlanması istendi.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 495’inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, İHD olarak tespit edebildikleri kadarıyla 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta tutsak olduğunu belirtti. Nuray Çevirmen, Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Mahmut Başyiğit’in safrasında tümör olduğu fark edilmiş ve kötü huylu tümörün karaciğer, kalın bağırsak ve mideye yayıldığı anlaşılmıştır" dedi.
Nuray Çevirmen, "Kanserin 4’üncü evrede olduğu ve yayıldığı anlaşılmıştır. Acilen tahliyesinin sağlanması ve ailesinin yanında tedavilerine başlanmasını talep ediyoruz. Hapishanede kalması, yaşam hakkının ihlal edilmesi demektir" dedi.

 

İSTANBUL 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu F Oturmasının 623'üncüsünde ağır hasta tutsak Besiye Özer’in (47) durumuna dikkat çekti. İHD Şube binası önündeki açıklamada hasta tutsakların fotoğrafları açıldı. "623. F Oturması hasta mahpus Besiye Özer serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartlarının açıldığı eylemde, basın metnini Cüneyt Yılmaz okudu. Yılmaz, Gebze Kadın Hapishanesinde tutulan Besiye Özer'in rahim içinde bulunan kitle nedeniyle ameliyat edildiğini ancak ameliyattan sonra da şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. Yılmaz, hasta tutsak Besiye Özer ve diğer tüm hasta tutsakların tedavi hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını, derhal serbest bırakılarak ve sağlık -yaşam haklarının korunması için kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Besiye Özer serbest bırakılsın" sloganlarıyla son buldu.