Havaalanları açılmadı, bütçe krizi sürüyor

 Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükûmeti arasındaki siyasi ve ekonomik kriz devam ediyor.

Daha önce Mart başında yeniden uçuşa açılacağı söylenen Hewler ve Süleymaniye’deki havaalanları için Merkezi Hükûmet 'üç ay daha ertelendi' dedi. Çarşamba günü toplanan Irak Parlamentosu'nda görüşülen 2018 yılı bütçesi Kürt grupların karşı çıkışı ile kabul edilmedi.

HAVAALANLARI ÜÇ AY DAHA KAPALI

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin 16 Ekim'de Xaneqin, Xumatu, Dakuk, Kerkük’ü ele geçirmelerinden sonra Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükûmeti arasında başlayan siyasi ve ekonomik kriz devam ediyor.

Başlayan krizin bir boyutu Güney Kürdistan’daki sınır bölgeleri, kapıları ve Hewler ile Süleymaniye’de uluslararası uçuş yapan havaalanlarının durumuydu. Sınır kapıları ve sınır sorunu çözülürken, 16 Ekim'den bu yana hâlâ uluslararası uçuşa kapalı olan havaalanları sorunu çözülemedi. Yaklaşık bir hafta önce Irak Merkezi Hükûmeti'nden yapılan açıklamaya göre, Mart başında Hewler ve Süleymaniye’deki havaalanları yeniden açılacaktı. Ancak aradan iki gün geçmeden yapılan yeni bir açıklama ile havaalanlarının açılmasının üç ay daha ertelendiği belirtildi. Yapılan son açıklamaya göre Mayıs ayı sonuna kadar havaalanları uluslararası uçuş yapamayacak.

KÜRT PARLAMENTERLER BÜTÇEYİ REDDETTİ

Bölgesel Yönetim ile Merkezi Hükûmet arasındaki halen devam eden bir diğer kriz ise 2018 yılı bütçesi ve memur maaşlarının ödenmesi. Çarşamba günü 2018 yılı Irak bütçesinin kabul edilmesi için Irak Parlamentosu yeniden toplandı. Oturumda Merkezi Hükûmet ayırdığı yüzde 12.66’lık oranda ısrar edince Kürt gruplarından oluşan parlamenterler yeniden itiraz ederek bütçenin bu haliyle geçmesini kabul etmediler. Ancak buna rağmen Merkezi Hükûmet ısrar edince Kürt parlamenterler hazırlanan bütçeyi reddettiklerini açıklayarak, Parlamentoyu terk ettiler. Dün bütçeyi reddettiklerini açıklayan Kürt Parlamenterler Grubu, bütçeye ilişkin görüşlerini basın açıklaması ile duyurdular.

Kürt Parlamenterler Grubu, şu açıklamayı yaptı:

“Kürdistani gruplar olarak, Irak’ın 2018 bütçesinde Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını düşürerek Kürdistan halkına yönelik adaletsizliği, peşmergeye yönelik yapılan haksızlığı gidermek amacıyla Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin de aralarında bulunduğu Iraklı yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Görüşmelerde sunduğumuz taleplerin çoğu ne yazık ki yerine getirilmedi.

Her zaman olduğu gibi Irak yönetimi, Kürtlerin taleplerine karşı kayıtsız kalarak kulak ardı etti. Irak’ın 2018 bütçe yasa tasarısını reddediyoruz. Kürt liderlerden de uluslararası toplumdan söz konusu adaletsizliğin giderilmesi için girişimlerde bulunmalarını talep ediyoruz. Kürt halkına yönelik izlenilen yanlış politikanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Yanlış düzeltilemediği sürece Irak’ın tamamı bu durumdan zarar görecektir.”

'MAAŞ' HAMLESİ

Havaalanları ve bütçe konusundaki kriz sürerken, gerginliğin yumuşaması için Kürdistan’da Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı pasaport ve ikamet dairelerinde çalışan memurların maaşlarının göndereceği açıklaması yapıldı. Bu maaşlar Ekim 2017'den beri ödenmiyordu.