Hayvancılar, AKP politikalarının 'kurbanı' oldu!

Tarım ve hayvancılıkla bilinen Kürdistan şehirlerinde Batman’ın çiftçi ve esnafı mevcut ekonomik krizden şikayetçi. Hayvancılar, AKP politikalarının kendilerini iflasa sürüklediğine dikkat çekti.

Hayvancılıkla uğraşan halk, Kurban Bayramı vesilesiyle AKP'nin politikalarına öfkeli. ANF'ye konuşan hayvancılar, "AKP politikaları nedeniyle ülke daha çok ekonomik bataklığa batacak ve bu günleri de arar olacağız’’ dedi.

Ekonomik krizden şikayetçi olan ve 22 yıldır hayvancılıkla uğraşan Mehmet Şenyurt, her şeyin fiyatının artmasıyla hayvancılığın da çok pahalı bir hal aldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

‘‘Yıl içerisinde adakları da sayarsak tükettiğimiz küçükbaş hayvan sayısı 1000'i geçmiyor. Bu sayıyı göz önünde bulundurunca, Kurban Bayramı'nda satacağımız kurbanlıkların da sayısı neredeyse belli oluyor. Şimdi bulunduğumuz hayvan pazarına baktığımızda da pek bir hareket yok. Bu yıl saman ve arpa çok pahalı olduğundan, küçükbaş hayvan da çok pahalıydı. Bunun üzerine bir de TL'nin değer kaybına uğraması tamamen her şeyi perişan eder duruma getirdi. Alıcı neredeyse yok denecek kadar az. 300 ile 1000 TL arasında değişen kurbanlıklar şimdi 2000 TL civarında satılıyor. Bölgemizde insanlarımızın ekonomik durumu zaten ortada, insanımızda ne kurbanlık alabilecek para bıraktılar ne de kurbanlık alabilecek durum kaldı. Yani geçmiş yıllara oranla bu yıl iyi bir kurbanlık satışı olamayacak. Çünkü hayvancılık neredeyse değil, tamamen bitmiştir. Bunun tek sorumlusu AKP ve politikalarıdır."

‘DIŞLANIYOR, DESTEKLENMİYORUZ’

Devletin bu alana bir desteğinin olmadığına ve bölge insanının destek taleplerinde başkalaştırıldığına da değinen Şenyurt, ‘‘Devletin bu anlamda yardımcı olması gerekirken, herhangi bir desteğini göremiyoruz. Kendi imkanlarımızla hayvancılığı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bize sunması gereken desteği kesip, dışarıdan ithal et alımını yapıyordu. Ancak şimdilerde AKP’nin politikalarını görüp bilen hiçbir ülke artık Türkiye'ye ürün vermez. Böyle kriz bataklığına girmiş bir ülkeye kim, neden ürün versin ki... Bunların hâlâ iyi günler olduğunu düşünmüyor da değilim. Çünkü öyle görünüyor ki ülke daha çok ekonomik bataklığa batacak ve bu günleri de arar olacağız’’ şeklinde konuştu.

'AKP'NİN TEK DERDİ SARAYI'

Bitme eşiğinde olan hayvancılığın, OHAL şartlarında keyfi uygulamalara maruz kalmakla kötüleştiğini ve şimdilerde ise TL'nin değer kaybıyla tamamen bittiğini belirten Zeki Arslan ise şöyle dedi:

‘‘Batman büyük bir şehirdir, tarımı ve hayvancılığıyla da bilinen bir kentimizdir. Böyle bir şehirde hayvancılık çok kötü bir derecededir. Bitmeyle yüz yüze gelmiş hayvancılık piyasası birkaç kişinin elindedir. Yani ortada bir rant durumu da söz konusu ve bundan kaynaklı gelişen karaborsa da ortaya çıkıyor. OHAL şartlarında hayvancılık yapmak zaten çekilmez hale getirmişti, şimdi de doların yükselmesi ve TL'nin değer kaybetmesiyle hepten bitirir hale getirdiler. Esnaflık bitti, satıcı da alıcı da artık yok denecek günlerle yüz yüze geldi. 3 TL'lik ürün şimdi 7 TL'ye çıktı ve bu çok kısa bir süre zarfında gelişti. Bunlar tamamen AKP hükûmetinin politikalarından kaynaklanıyor. AKP’nin halkı veya esnafını, çiftçisini düşündüğü yok ki. Tek derdi, içinde olduğu sarayından kopmamak ve koltuğu elinden bırakmamak. OHAL’den sonra şimdi de bu hal geldi ve bakalım bu halimiz ne kadar devam edecek!"

'KASAP BİLE ET YİYEMİYOR'

Çocukluğundan bu yana hayvancılıkla uğraştığını belirten Hasan Çetin de, devletin kendi çiftçisini, esnafını ihmal edip, dışarıdan ithal ürün, hayvan getirdiğine ancak şimdilerde onu da bulamayacağına değindi. Çetin, şunları dile getirdi:

‘‘Günümüzde hayvancılık en değersiz iş olmuştur. 50 yıldır bu işi yapıyorum ama hep zarar görüyorum. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur derler ya, bu yıl kurban satışlarının ne derece olacağı da az çok bellidir. Küçükbaş hayvan, yeminden dolayı pahalı görülüyordu, şimdi ise TL'nin değer kaybından daha da pahalılandı. Günümüzde zaten geçim sıkıntısı yaşayan halkın, bu krizden sonra kurban almaya gücü yok. Kasabın kendisi bile et yiyemiyor. En ucuz kurbanlık, bir maaşın miktarını geçer oldu. Ülkedeki verilen maaş da bellidir zaten. Dövizin bir yükselip bir düşmesi de bu durumumuzu çok fazlasıyla etkiliyor. Devlet kendi vatandaşını arka planda tutup, dışarıdan ithal et getiriyordu ama şimdiki politikalarından ve ülkeyi getirdikleri ekonomik krizden dolayı hiçbir ülke et vermez artık. AKP hükûmeti zamanında hayvancılık sektörüne destek çıkması gerekiyordu. Hem halk nezdinde hem de iş alanlarında demokratik düzen olması gerekiyor çünkü. Bu ülkenin şu an içinde yaşadığı durumun tek sorumlusu AKP’dir."