HDK: Deprem değil kapitalist rantçı düzen öldürür

Van'da yaşanan depremin 7'nci yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan HDK, kapitalizm ve sermayenin kentlerde yarattığı rantçı düzene dikkat çekti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen ve merkez üssü Erciş ilçesi olan depremin 7'nci yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. "Doğa olayları değil, ihmal öldürür. Deprem değil kapitalist rantçı düzen öldürür" başlıklı açıklamada, deprem dolayısıyla yaşamını yitiren 644 kişi anılarak ailelerine başsağlığı dilendi.

17 Ağustos 1999 yılındaki Marmara depremine de dikkat çekilen açıklamada, bundan dersler çıkarılmadığı ve Van depreminin depreme karşı tedbirsiz olma halini ve yüksek sayıda can kaybına, ağır hasarlara neden olduğunun altı çizildi. Depremde açıklananın aksine yaralı sayısının net olmadığı belirtilerek, depremin yapısal ve ekonomik etkilerinin de çok ağır olduğu ifade edildi.

Açıklamasının devamında şu hususlara dikkat çekildi:

"Deprem sonrası dönemde; yardım mekanizmaları içinde sadece belli dernek ve vakıfların ön plana çıktı. Bazılarının da reddedildi. Bunun politik sebepleri olduğu, bu kararın verilmesinde derneklerin hangi gereksinimleri karşılayacağı değil, iktidara yakın olup olmadığının belirleyici olduğu çok açıktı. Yardımların kabul edilmesinin yanı sıra dağıtılmasında da kayırmacılık yaşandığı gözlemlenmiştir. Özellikle köylerde ve Van kent merkezinin çeperindeki yoksul mahallelerde iktidara yakın olmak ve olmamak yardımların dağıtımında belirleyici olmuştu."

Açıklamada deprem sonrası halk ve STK'lardan hükümete yapılan Van'ın afet kapsamına alınması talebinin reddedildiği de hatırlatıldı.

"Kentler, kapitalizmin yeni liberal politikalarının belirleyiciliği altında biçimlenmekte ve dönüştürülmektedir" denilen açıklamada, küreselleşme sürecinin ve sermayenin kentleşmesinin Türkiye kentlerinde ortaya çıkardığı toplumsal eşitsizlikler ve mekansal ayrışmaların derinleşerek genişlediği ifade edildi.