HDP: Özgür basının direnişini selamlıyoruz

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, 24 yıl önce büroları bombalanan özgür basının bugün de saldırı altında olduğuna dikkat çekerek, "Özgür basın geleneğinin direnişini selamlıyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, özgür basına dönük bombalı saldırının yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yaptı.

"Gerçeklerin karanlıkta kalmaması için büyük bir özveriyle yaratılan özgür basın geleneği, aradan geçen 30 yıllık süre zarfında, bütün baskı, sindirme ve yok etme politikalarına karşı hakikatin izinde olmaya devam ediyor" diye başlayan açıklamada, şunlar ifade edildi:

'KAPATMAYLA TESLİM ALINAMADI, BOMBALANDI'

"3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece, bu ülkenin tarihine yeni bir kara sayfa daha eklendi. Halk Gerçeği, Yeni Halk Gerçeği, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Welat ve Özgür Gündem gazetelerinden sonra sansür, saldırı ve bombalama tehditleri altında 28 Nisan 1994’te yeni bir gazete yayın hayatına başlamıştı. 

Sansür, kapatma ve baskılarla zapturapt altına alınamayan özgür basın geleneği, yeni bir saldırı konseptiyle yok edilmeye çalışıldı. Gazetenin İstanbul Kadırga’da bulunan teknik binası, Cağaloğlu’nda bulunan merkez ofisi ve Ankara ofisi eş zamanlı bir şekilde bombalı saldırıya uğradı. Saldırılarda gazetenin ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız hayatını kaybederken, 23 özgür basın çalışanı ise yaralandı."

'DEVLET İTİRAF ETMİŞTİ'

Barış, "Sosyalist gazeteler, Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açarak, önemli bir dayanışma örneği gösterdiler" diyerek, şunları ekledi: 

"Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı 'gizli' ibareli bir belge yayımladı. Yayımlanan bu belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek, saldırının açık bir şekilde planlandığı itiraf edilmişti.

Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasından sonra, olayın faillerine dair hiçbir işlem yapılmazken, saldırıda yaralananlar hastanede gördükleri tedavilerinin ardından gözaltına alındı. Faillere ve bombalama saldırısına ilişkin açılan soruşturmada ise, cezasızlık politikaları uygulandı, 24 yıldır herhangi bir sonuç çıkmadı."

ERSİN YILDIZ ANILDI

Üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, özgür basın geleneğine yönelik saldırıların devam ettiğine dikkat çeken HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, şunları da kaydetti:

"Baskı, zor ve bombalama saldırılarıyla hakikatin karanlıkta bırakılmasına engel olmak için dün olduğu gibi bugün de direnen özgür basın geleneğinin bu direnişini selamlıyoruz. Bombalama saldırılarının yıl dönümünde hayatını kaybeden Ersin Yıldız’ı saygıyla anıyoruz."