HDP: AKP dilkırım ve kültürkırım uyguluyor

Dünya Ana Dili Günü'nü kutlayan HDP, AKP'nin tekçi zihniyetine dikkat çekerek, "Bu coğrafyanın kadim dillerinin bir tehdit olarak algılanmasına karşı mücadelemiz sürecektir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Dünya Ana Dili Günü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yayımladı.

Dünya Ana Dili Günü'nü kutlayan HDP, "Ana diline sahip çıkan herkesi farklı ana dillerine saygı göstermeye çağırıyoruz" dedi.

'ANA DİLDE ÇALIŞMALAR TEHDİT ALDINDA'

Açıklamada şöyle denildi:

"Bizler ne yazık ki 21. Yüzyıl’da halen ‘ana dilinde eğitim’ hakkının olmadığı, ana dili kullanımının kamu yetkilileri ve resmi kurumlar tarafından yasaklar ve engellerle karşılandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu durum insan hakları açısından bir utanç konusudur. ‘Tekçi’ iktidar ve devlet anlayışı, ‘tek dilci’ bir uygulamanın da sürdürücüsü haline gelmiştir. Son dönemlerde tam anlamıyla bir dilkırım ve kültürkırım süreci yaşanıyor.

Ana dilini kamusal alanda kullanmak adeta suç haline getirilmiştir. Kürt kentlerindeki belediyeler bünyesinde olan çok dilli/lehçeli kurumlar; kadınların mücadeleleriyle elde edilmiş olan, toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir perspektifle oluşturulan yapılar ve ana dilinde eğitim veren kreşler kapatılmıştır. Çok dilli/çok lehçeli tabelalardaki ibareler, kayyumlar tarafından kaldırılmıştır.

OHAL ve KHK’ler aracılığıyla Kürtçe yayın yapan gazete, TV kanalları, haber ajansları, dergiler, radyolar, yayınevleri ile dernek ve enstitülerin kapılarına kilit vurulmuş, sosyal medya çalışmaları yasaklanmıştır."

'MECLİS TUTANAKLARI ÖZET NİTELİĞİNDE...'

Meclis tutanaklarına, kürsüde konuşulan Kürtçenin 2018 yılında bile ‘bilinmeyen dil’, ‘anlaşılmayan dil’, ‘x’ dil şeklinde geçmesinin, yaşananların bir özeti olduğuna dikkat çeken HDP, "Ancak tüm engel ve yasaklara rağmen bu coğrafyanın kadim dillerinin bir tehdit olarak algılanmasına karşı mücadelemiz sürecektir. Çok dilli kamu hizmetleri için; Türkiye’de konuşulan tüm ana dillerinde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye alınması için verilen mücadelemiz elbette durmayacaktır" diye kaydetti.