HDP: AKP döneminde çocuk işçiliği arttı

HDP, AKP döneminde çocuk işçiliğinin yüzde 20 arttığını vurgulayarak, "AKP çocukları ucuz işgücü olarak görüyor" dedi.

HDP Emek Masası Çalışmaları Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Türkiye genelinde 6-17 yaş grubu arasında bulunan çocuklar içerisinde ekonomik faaliyette bulunanların oranının AKP’nin iktidara geldiği 2002 senesinden önce yüzde 10-12 arasında olduğu tahmin edilmekteyken, bu rakam TÜİK verilerine göre bugün yüzde 21,1’e kadar yükselmiştir. Türkiye’de her beş çocuktan biri çalışmak zorundadır. Bunların yüzde 80’i kayıtdışıdır. Nitekim çocukların çalıştırılması iş kazalarına da yansımaktadır. 2018 yılında en az 67 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir" denildi.

'AKP DÖNEMİNDE YÜZDE 20 ARTTI'

Taka, verilerin çocuk işçiliğinin AKP döneminde yüzde 20 arttığını, AKP’nin çocukları ucuz işgücü olarak gördüğünü gösterdiğine dikkat çekti.

Taka, şunları da kaydetti:

"17 yılda emek alanının kazanımlarına en büyük darbeleri vuran AKP, parklarda oyun oynaması gereken, yerleri okul sıraları, kütüphaneler olan çocukları ucuz işgücü olarak görmekte ve onların köleleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

'KAMUOYU HAREKETE GEÇMELİ'

Daha yaşamlarının başındayken çalıştırılmak zorunda bırakılan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklarımızı saygıyla anıyor, çocuk işçiliğinin bir çocuk daha iş cinayetinde yaşamını yitirmeden son bulması için Türkiye kamuoyunu harekete geçmeye davet ediyoruz.

Son dönemde çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olan 4+4+4 eğitim sistemi kaldırılmalı, çocuk işçiliğinin mutlaka yasaklanmasını sağlayacak çocuk hakları lehindeki tüm uluslararası sözleşmeler çekincesiz kabul edilmeli ve Çocuk Bakanlığı derhal kurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuk 'gelecek' ya da 'yarınlar' değildir. Çocuklar bugündür ve bugün değer görmelidir."