HDP: AKP mahkemelere zorla taleplerini kabul ettiriyor

HDP'li Ayşe Acar Başaran, AKP'nin mahkeme ve yargıçlara talimat verdiğine dikkat çekerek, "2018 Türkiye’sinde darbe dönemlerinin tüm pratikleri yaşanmakta" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, AKP'nin yargıyı teslim almasına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'KANUNSUZ YÖNTEMLE TUTUKLAMA YAPILIYOR'

Başaran, tutuklanan avukatların durumuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu 17 meslektaşımız bir yıldan fazla bir süre boyunca hukuka aykırı şekilde cezaevinde tutulmuş, yargılamalarının yapıldığı İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada haklarındaki iddianamenin siyasi taleplerden ibaret olduğu açıkça ortaya konulmuş ve mahkeme heyeti beş günlük yargılamanın son günü olan 14.09.2018 Cuma günü saat 22:00 civarında atılı bulunan suç vasfının değişmesi ihtimaline, AİHM’in uzun tutukluluk ile ilgili kararlarına ve sanıkların avukat olmalarına da dikkat çekilerek tahliyelerine karar vermiştir. 15.09.2018 Cumartesi sabahı serbest kalan meslektaşlarımız hakkında, üzerinden 12 saat geçmeden, aynı mahkeme heyeti tarafından, tekrar tutuklama emri çıkartılmıştır. Mesleki faaliyetleri sebebiyle yargılanan meslektaşlarımız, avukatları olmaksızın, tefhim yapılmadan, polis zoru ile darp edilerek, beyanları dahi alınmadan tekrar tutuklanmışlardır. Savunma hakkı ve kurumu meslektaşlarımız şahsında cezalandırılmıştır."

Başaran, Av. Kozağaçlı’nın, mahkeme kararı nedeniyle adliyeye kendiliğinden gitmesi üzerine bile mahkeme heyetinin 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle Kozağaçlı’nın kolluk tarafından gözaltına alınmasını talep ettiğini ve ardından tutukladığını belirtti.

Başaran, "Tutuklama gerekçesi olarak sunulan savcının itirazı müessesi 696 sayılı OHAL KHK’sinin 93. maddesiyle, CMK’nın 104/2 maddesindeki 'Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir. Ret kararına itiraz edilebilir' ifadesindeki 'ret kararına' ibaresi, 'bu kararlara' olarak değiştirilmesi ve meclisten geçirilerek yasalaştırılması hükmüne dayandırılmıştır" diyerek, şunları ekledi: "Geçmiş dönemde milletvekillerimizden İdris Baluken, Meral Danış, Ayhan Bilgen, Ferhat Encü, Besime Konca ve avukat Taner Kılıç dosyalarında usule aykırı şekilde fiilen uygulanan kanunsuz bu yöntem OHAL’de düzenlenerek, kalıcı hale getirilmiştir."

'DARBE DÖNEMLERİNİN PRATİĞİ'

Siyasi iktidarın, savcılık baskısı ile zapturapt altına aldığı mahkeme ve yargıçlara taleplerini zorla kabul ettirdiğine dikkat çeken Başaran, "2018 Türkiye’sinde darbe dönemlerinin tüm pratikleri yaşanmakta, emniyet güçleri duruşma salonlarında gövde gösterisi yapmakta, siyasi iktidarın savunmanlığını yapan savcılar mahkemeleri baskılamaktadır" dedi.