HDP çalıştayı: Yerel seçimde kazanırsak hükûmet çözülecek!

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli, Amed'deki çalıştayda konuştu. Ortak mücadele, Kürt ittifakı mesajları veren eş başkanlar, "Yerel seçimlerde kazanırsak hükûmet çözülecek" dedi.

HDP’nin “Yerel Seçim Çalıştayı” Amed'deki HDP il binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'nda devam ediyor.

Kürt Siyasetçi Ahmet Türk'ün konuşmasının ardından HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli konuşma yaptı.

'KAZANMAMIZ HÜKÛMETİ ÇÖZÜLMEYE GÖTÜRECEK'

Buldan, konuşmasına başlarken, "Rehin olarak tutulan belediye eşbaşkanlarımız şahsında Gültan Kışanak’ı, Bekir Kaya’yı, Nurhayat Altun’u sevgiyle selamlıyorum" dedi.

HDP’siz bir Parlamento öngörüldüğüne dikkat çeken Buldan, bunun başarılamadığını belirtirken, şimdi de yerel seçimlerde belediyelerin tekrar gasp edilmek istendiğini söyledi.

Buldan, "Belediyelerimizi yeniden kazanmamız hükûmeti çözülmeye götürecek" derken, "Şu anda tekçi sistemin önündeki tek engel HDP. Ancak görmedikleri tek şey şu; ne Kürt halkı eski Kürt halkı ne de dünya eski dünya. Özellikle Kürt halkı yıllardır kimliği için mücadele eden büyük bir halk, bunu görmüyorlar" diye belirtti.

'KAYBETTİKLERİNİN GÖSTERGESİ'

Buldan, AKP'nin, Erdoğan'ın her gün kayyum tehditleri savurmasının 'kaybettiklerinin göstergesi' olduğunu kaydederek, "Her türlü tehditlerine, yok sayma çabalarına rağmen bir kez daha kazanacağız" mesajını verdi.

'DAHA FAZLASINI ALACAĞIZ!'

"Bize düşen belediyelerimizi ve daha fazlasını geri almaktır" diyen Buldan, şöyle devam etti: "O kayyumlar gidecek. Kapısına beton duvar ördükleri, bariyerlerle korumaya çalıştıkları o belediyelerin içinde halklarımızın iradesi kaldı. Diyarbakır Belediyesi’nin içinde sevgili Gültan Kışanak ve Diyarbakır halkının iradesi kaldı. Van Belediyesi’nin içinde Bekir Kaya ve onun şahsında Van halkının iradesi kaldı. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin içinde sevgili Ahmet Türk ve onun şahsında Mardin halkının iradesi kaldı. Ağrı Belediyesi’nin içinde sevgili Sırrı Sakık ve onun şahsında Ağrı halkının iradesi kaldı. Şimdi bize düşen o belediyelerimizi ve daha fazlasını geri almaktır."

Yerel yönetimlere saldırmalarının bir nedeninin de kadınların yükselen gücü olduğunu vurgulayan Buldan, "Kayyumların ilk icraatları kadın kurumlarımızı kapatmak olmuştur" dedi.

'İTTİFAKI ÖNEMSİYORUZ'

Bu seçimde daha geniş bir ittifakı geliştirmeyi önemsediklerini dile getiren Buldan, ayrıca, bütün Kürt partilerinin güç birliği yapması gerektiğini söyledi. "Kürt halkının da bizlerden beklentisi bu" diye devam eden Buldan, şunları ifade etti: "O atanan kayyumlar Kürdün varlığına atanmıştır. Bu yüzden bu yerel seçimlerde güç birliğine ihtiyaç var. Bu yüzden bu kadar hassas bir konu ve süreçte iktidara yanıtımızı hep beraber vermeliyiz. Amed’deki tüm Kürdistani partilere, bizimle birlikte olmak isteyen herkese bu çağrıyı bir kez daha yapıyoruz."

'SADECE YERELİ DEĞİL, ÜLKEYİ DÖNÜŞTÜRECEĞİZ'

Eş Genel Başkan Sezai Temelli de, "Sokağa, mahalleye ineceğiz. Bu ülkeyi bu kayyumcu zihniyetten hep birlikte kurtaracağız. Sadece belediyeleri kazanmak için değil, ülkeyi dönüştürmek için çalışacağız" dedi.

'İMRALI ÖZELİNDE TOPLUMA TECRİT VAR'

Savaştan ve çözümsüzlükten beslenen bir iktidar olduğunu kaydeden Temelli, İmralı tecridine değinerek, "İmralı tecridi özelinde bütün toplumsal kesimlere tecrit uygulayan bir iktidar var karşımızda. Demokratik siyasete saldırı gerçekleştiren bir iktidarla karşı karşıyayız. İktisadi alanı talan zihniyetiyle yöneten bu iktidar tüm sosyal ve ekonomik haklarımızı ellerimizden almaktadır" dedi.

Temelli, çöküşten çıkış için en önemli adımın radikal demokrasi ile yerel demokrasiyi var etmek olduğunu belirterek, "Kadınlar, gençler, işçiler, işsizler, çiftçiler, esnaf; toplumun tüm kesimleriyle yan yana gelerek ortak aklı var etmek istiyoruz. Bunu da başaracağız" diye konuştu.

'BU İKTİDAR YOKSULLUĞU YÖNETİYOR!'

Yoksulluk ve işsizlikle mücadele mesajı veren Temelli, "Bu iktidar yoksulluğu yönetiyor, yedek işsiz ordusuyla tüm emekçileri çalıştırıyor. Ve bu ücret politikasıyla da tüm dünyaya bu ülkenin emeğini pazarlıyor" dedi.

Temelli, Şerif Camcı ve Bekir Kaya’yı da selamladığı konuşmasında, "Yoksullukla mücadele ediyorlardı, halklarımızın yanında yer alıyorlardı. Bir suçları olduğu için bir sevdaları olduğu için tutsaklar. Bu sevdadır bizi güçlü kılan. Onlara sözümüz olsun, onlar özgür kalana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Temelli, kentsel ve toplumsal barışı var ederken sosyal hakları da var edeceklerini dile getirerek, "Bakın iktidar tehditlerini savururken tek bütçe anlayışıyla bu hakları da gasp etmek peşinde. Tablo bu. Haklarımıza, geleceğimize sahip çıkabilmek için bunlara son verebiliriz" diye belirtti.

'YAN YANA GELMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Temelli, şöyle devam etti:

"Hem Kürdistan’da hem Türkiye’nin her yerinde tüm toplumsal kesimleri yan yana gelmeye, ittifakı gerçek anlamına kavuşturmaya çağırıyoruz. Tüm halklar; hangi partiden olursa, kime oy vermiş olursa, hangi inanç ve düşünceden olursa şimdi yan yana gelebiliriz. Kentimize, geleceğimize sahip çıkmak için yan yana gelebiliriz. Gerçek ittifaklar bu şekilde var olacaktır. Siyasi partiler bu ittifak arayışını görmek ve onları kendilerine rehber etmek zorundadır."

Temelli, "Bugün aday yarıştırma değil, adaylar üzerinden ortaklaşma zamanıdır" diyerek, şunları da ekledi:

"Biz sadece belediyeleri kazanmış olmayacağız, bizim bir hayalimiz ve umudumuz var; bu ülkeyi dönüştüreceğiz. Özgürlük gelsin diye mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz."