HDP'den 'ittifak yasası'na tepki: Hile ve hırsızlık!

AKP-MHP'senin seçimlere ilişkin ittifak teklifi Meclis'ten geçerken, HDP söz konusu yasanın halk iradesini tanımama niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

AKP ve MHP’nin 26 maddelik “seçim ittifakı teklifi” Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Yasa teklifi, televizyon yayınının olmadığı Pazartesi günü gece yarısı Meclis Genel Kurulu'na getirildi ve yaklaşık 20 saatlik mesainin ardından Meclis'ten geçti. 

Buna göre artık siyasi partiler ittifak yaparak seçime girebilecek. Yine bir parti başka bir partiyle hem ittifak yapabilecek hem de ortak liste hazırlayarak seçime girebilecek. İttifakın oyu yüzde 10'u geçerse ittifak yapan partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

Partilerden birine veya her ikisine de mühür basılan pusulalar geçerli sayılacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfta olacak. Önce Cumhurbaşkanlığı seçimi oyları sayılacak. Mühürsüz zarf ve oy pusulaları, YSK filigranı taşımaları durumunda geçerli kabul edilecek.

'HİLE, HIRSIZLIK...'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "1980 darbesinin bir utancı olarak Seçim Kanunu’nda bulunan yüzde 10 seçim barajını korumak için ne yaparız diye düşünülmüş, adına ‘ittifak’ denilen fakat esasen bir hileden ibaret olan bu yasa teklifi hazırlanmış. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan seçim barajı neden korunmak isteniyor gerçekten” dedi. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da "AKP iktidarı MHP ile birlikte hırsızlık serüvenine kanun hırsızlığını ekledi” diyerek, şunları söyledi: "AKP-MHP koalisyonu aynı zamanda yasa hırsızlığı da yapıyorlar. Seçim yasasına ilişkin değişikliklerin hukukla siyasi teamüllerle ilgisi yoktur, yolsuzluğu meşrulaştırmak için yapılan bir çalışmadır. Tüm muhalefetimize rağmen tek bir virgül bile değişmemiştir. Komisyon aşamasına gelmeden önce iki büyük ortak kendi aralarında uzlaştılar. 25 maddelik bir teklif ortaya çıkardılar, ‘Acelemiz var’ dediler. Yangından mal kaçırıyorlar. Bu hafta içinde özel önerge ile Pazartesi günü canlı yayının olmadığı güne alındı. Gece boyu çalıştırılarak canlı yayından kaçırıldı. Bu nedenle hırsızlıktır. Bu teklifin yasallaşmış olmasının Türkiye’de karşılığı şu: Halk iradesini tanımıyoruz, halk istediği oyu atsın, biz istediğimiz sonucu çıkarırız.”