HDP eşbaşkanları: Tecrit hemen bitmeli!

HDP’li vekillerin tecride karşı İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşü polis tarafından engellendi. Eş genel başkanlar, tecridin derhal sonlanması gerektiğini belirtti, "Taviz vermeyeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile milletvekillerinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için 96 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e destek amacıyla Taksim Meydanı'ndan Galatasaray'a yapmak istediği yürüyüşe polis engel oldu. 

Yürüyüş öncesi Taksim Hill Otel'de bir araya gelen HDP’liler, bir süre sonra "Tecrit kalksın, Leyla yaşasın" yazılı önlüklerle yürüyüşlerine başlamak üzere dışarı çıktı. Ancak otelin girişi polisler tarafından kapatıldı. 

HDP’lilerle görüşen polis amiri, yapılmak istenen yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. Polis amiri gerekçesini ise, "Ağustos 2018'den beri kimseyi yürütmüyoruz. Sizi yürütürsem şimdi ötekilere ayıp etmiş olurum" sözleriyle dile getirdi.

HDP’nin Meclis Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise, anayasal hakları kapsmaında yürümek istediklerini dile getirdi. HDP’liler caddede yürümenin yasak olduğu yönünde polis amirinden aldıkları yanıtlara karşı, dün Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Edoğan’ın İstiklal Caddesi’nde yürüyüp, halka simit dağıtmasını hatırlattı. 

Yapılan görüşmelere rağmen İstiklal Caddesi’nde yürüyüşleri engellenen HDP'liler,  caddenin ters istikametinde AKM yönüne doğru yürümeye başladı. Ama daha üç adım atmadan önleri tekrardan polis tarafından kesildi. Polis tarafından yapılan anosta yürüyüşün kanunsuz olduğu savunularak, HDP’lilerden dağılmaları istendi. 

HDP'liler ile polis amirleri arasındaki tartışmalar uzunca bir süre devam etti. 

Yürümekte kararlı olduklarını açıklayan HDP'li vekiller, ellerindeki "Tecrit Kaldırılsın, Leyla Yaşasın' pankartını açarak Taksim Meydanı yakınlarında açıklama yaptı.

'TECRİT HEMEN SONLANMALI'

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, şunları ifade etti: 

"Tecridin bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Leyla Güven’in mücadelesine ortak olmak için buradayız. Bu mücadele tüm Türkiye’nin barış, eşitlik, özgürlük müvadelesi ile ortaya çıkmış haklı bir taleptir. Her hükümlülün aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bu hakkın Sayın Öcalan’dan sakınılması büyük bir hukusuzluktur. 

İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur. Bu fotoğrafı bugün size sunmuş olduk. Taksim Meydanı’ndaki bu abluka ile yasa tanımazlık kendisini göstermiştir. İşte tecrit  budur. Leyla Güven, 96 gündür bunu göstermeye çalıştı. 

Buna karşı bu ülkeye demokrasi, barış, yargı bağımsızlığından taraf olduğumuzu ilan etmeliyiz. Tüm demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere sesleniyoruz. Yargı bağımsızlığını, demokrasiyi, hukukun tarafszlığını savunun. Tecridi son verilirse ancak ülkeye egemen olan bu ceberrut anlayıştan kurutulabiliriz. Anayasayı ihlal etmek artık olaganlaşmışsa, emniyet bunu sıradan bir olay olarak ele alıp, burada vekillerin önünü kesebiliyorsa bu bir yasa tanımazlıktır, suçtur.  Biz tüm bu yasa tanımazlığa ve suçlara karşı Leyla Güven’in sesine ses katmaya devam edeceğiz. Bu bir hukuk, demokrasi mücadelesidir. Bu tecrit ve ablukayı en kısa zamanda çözeceğiz”. 

'HİÇBİR ZAMAN TAVİZ VERMEDİK'

Buldan ise şöyle konuştu:

“Tecridin kaldırılması, Leyla ve cezaevindeki arkadaşlarının yaşaması için farkındalık yaratacaktık. İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde milletvekillerinin gidişini engellemiştir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu şekilde bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı ve meşru taleplerimizi her zaman her yer de dile getirmeye çalışacağız. 40 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. Özgürlük, demokrasi mücadelesini İçişleri Bakanından öğrenmedik. Hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermedik. Bu ülkeye özgürlüklerin, adaletin gelmesi için her türlü bedeli ödedik. 

Leyla Güven arkadaşımız İmralı Cezaevinde Sayın Öcalan üzerindeki haksız ve hukuksuz tecridin sonlanması için bedenini açlık grevine yatırmıştır. Her an istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Biz cezaevlerindeki arkadaşlarımızın, açlık grevindeki arkadaşlarımızın yaşamını yitirmesine müsaade etmeyeceğiz. 61 milletvekilini yürütmeyen bir anlayışı reddediyoruz. Bugün bir kez daha tecridin kalkması Leyla Güven’in yaşaması ve tüm arkadaşlarımızın barış ve özgürlük talebine ses vermek için toplandık” dedi.

GÜVEN, BULDAN'I ARADI

HDP'liler, konuşmaların ardından meydanda oturma eylemine geçti. Eylem sırasında Pervin Buldan'la telefonla görüşen Leyla Güven, eylemleri hakkında bilgi aldı.