HDP Ekim ayında yaşanan hak ihlalleri açıkladı

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ekim ayı içerisinde cezaevi, inanç hürriyetleri, Olağanüstü Hal, cinsiyet eşitsizliği, hayvan hakları ve emek başlıkların da olduğu hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, hazırladığı Ekim ayı insan hakları ihlalleri raporunu kamuoyu ile paylaştı. İçerisinde cezaevi, inanç hürriyetleri, Olağanüstü Hal (OHAL), cinsiyet eşitsizliği, hayvan hakları ve emek başlıkların da olduğu hak ihlallerini de açıklayan Gergerlioğlu, cezaevlerinden kendisine gönderilen mektuplara da yer verdi.

CEZAEVİ HAK İHLALLERİ

Gergerlioğlu, cezaevlerinden kendisine ulaşan mektuplardan derlenen hak ihlallerini şöyle sıraladı:

* Fatma Yurt teyze katil kadar ceza almış! ‘Çatlak koluma kelepçe takarak (takmasanız olmaz mı kolum çatlak dedim, kural böyle deyip) 9 saatlik yolu kelepçeli aç susuz, namazı da kelepçeli kıldım’ diyen yaşlı kadın Kur'an öğretmekten ve tanık beyanından 8 yıl 1 ay almış!

* AYM başkanı Zühtü Arslan'ın da yazarı olduğu İfade Özgürlüğü kitabı Diyarbakır Kadın Ceza İnfaz Kurumu sakıncalı diyerek verilmemiştir. 45 aydır tutuklu TRT spikeri Hamza Günerigök'ten mektup: Yerel mahkemenin verdiği ceza süresi dolduğu halde, tahliye edilmiyorum. Gerekçe henüz onaylanmış bir cezamın bile olmaması.

* HDP’li 17 siyasetçi Kobanê eylemleri bahane edilerek tutuklandı. Tutuklanan 17 kişi Covid vakalarının yoğun görüldüğü Sincan Cezaevine gönderildi. Gözaltına alınan HDP eski Amed Milletvekili Altan Tan, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Gülfer Akkaya şartlı serbest bırakıldı.

* Maraş’ın Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak olan Efrînli Muhammed Emir de yaşamını yitirdi.

* Cezaevinde 12 Eylül uygulaması fiili Kürtçe mektup yasağı devam etti! Bir sayfa mektubun çevirisi 400 lira olarak belirlendi. Cezaevlerinde anadilinde mektup yazılınca, mektup gönderilmiyor.

* Silivri 4 Noluda hastalık iyice artmış. Ne test var ne ilaç. Aranızdan en ağır 3 hastayı seçin yollayın test yapalım demişler. Koğuş 38 kişi. Sosyal mesafe imkânsız. Takviye olarak vitamin de verilmiyor.

* Kayseri Bünyan cezaevinde maske dışında hijyen maddesi verilmiyor, durumu ağırlaşmayana kadar mahpuslar hastaneye gönderilmiyor, hastalanan değil, hastalanmayanlar karantinaya alınacak kadar yaygınlık var, karantina hücresi yetersiz.”

BİTMEYEN OHAL

Meclis Başkanlığı’nın aldığı ihraç personellerin Meclis yerleşkesine alınmayacağını kararını anımsatan Gergerlioğlu, OHAL’in bitmediğini belirterek, “KHK ile ihraç edilen hukukçuların avukatlık yapabileceğine karar veren mahkemenin bir üyesi sürüldü, aynı mahkemeden 20 gün sonra ‘avukatlık yapamaz’ kararı çıktı” dedi.

Gergerlioğlu, KHK’lilerin yaşadığı diğer hak ihlallerini şöyle sıraladı: “KHK'lılara iş buluyorlar diye 23 kişi gözaltına alındı. Kocaeli’nde pandemi takibinde görevli Dr. Erkan Tufan ‘zamanında FETÖ evinde kalmış’ tanık beyanı gerekçesiyle gözaltına alındı ve tutuklandı. Avrupa Adalet İnisiyatifi olarak bugün Avrupa'nın birçok ülkesinde, Türkiye'de muhalif kesimlere ve KHK’lılara karşı yapılan yoğun hukuk ihlalleri protesto edildi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemenin şekil bakımından Anayasa’ya aykırı olmadığı kararı verildi.”

YAŞANAN HAK İHALLERİ

Gergerlioğlu, tespit edilebilen diğer hak ihlallerine dair şunları sıraladı:

* Öğretmenler atanmak için kadro bekliyor.

* Ermeni Patrikhanesinin olduğu sokakta provokasyon amaçlı Azerbaycan destek konvoyu sergilendi. Mustafa Kabakçıoğlu'nun Gümüşhane cezaevindeki beyaz sandalyedeki skandal ölümü için sosyal medya paylaşımında bulunanlar Ankara Cumhuriyet Savcılığınca gözaltına aldırıldı.

* Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılma olayını haber yaptıkları için tutuklanan Şehriban Abi ve Nazan Sala'ya yemek verilmeyerek, soğukta bırakarak zulüm edildiği belirtiliyor.

* Van'da medyaya yönelik skandal devam ediyor Van Cumhuriyet Başsavcısı gazetecileri hedef gösteren bir yayını sosyal medya hesabından beğeniyor. Site hedef göstermeye devam ediyor. Savcı tepkiler üzerine beğeniyi siliyor.

* Kürtçe tiyatro oyunu, ‘genel kamu düzenini bozabileceği’ nedeniyle sahnelenmesine saatler kala yasaklandı. HDP Diyarbakır il başkanlığına baskın yapılarak il eş başkanları önce gözaltına alınıp tutuklandılar.

* 10 Ekim anması gerçekleştirenlere polis müdahale etti çok sayıda insan gözaltına alındı.”