HDP: Gerçek işsizlik 7 milyon kişi

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Türkiye’de rekor düzeye ulaşan işsizlik rakamlarına dikkat çekerek, gerçek işsizliğin 7 milyon kişi olduğunu belirtere, “İşsizliği bitirmenin yolu bu iktidardan kurtulmaktır” dedi.

HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, TÜİK’in Ocak ayı işsizlik verilerine ilişkin bir açıklamada bulundu.

İŞSİZLİK YÜZDE 14 DEĞİL, YÜZDE 20.5

İşsizlik verileri aylardır yükseliyor. TÜİK’in son verilerine göre Ocak 2019 itibariyle işsizlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişiye ulaştı. Genel işsizlik oranı 3,9 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti.

Kubilay, “TÜİK’in iktidarı kollayan verilerinin aksine, Türkiye’deki gerçek işsiz sayısı 7 milyon kişiye yükseldi. Sadece son bir ayda 400 bin kişi işsiz kaldı” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “TÜİK gerçekleri saklamaya çalışsa da, ne yazık ki, ülkemizdeki işsizlik oranı yüzde 20,5’e çıktı. Kadınlarda resmi işsizlik oranı yüzde 16,5 ile en üst sırada yer alıyor. Bu da iktidarın cinsiyetçi politikalarını yansıtıyor. Genç nüfusta ise işsizlik 6,8 puanlık artış ile yüzde 26,7 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 3,9 puanlık artış ile yüzde 15 olarak gerçekleşti. Son 10 yılın en büyük işsizlik girdabıyla karşı karşıyayız.

TÜRKİYE İŞSİZLİKTE FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

Bu veriler oranların yükselmesinden daha fazla anlama sahiptir. Türkiye işsizlikte felakete sürüklenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı, “en kötüsünü gördük” dedikçe Türkiye halkları için ekonomik kriz derinleşiyor. Nitekim geçtiğimiz hafta söz konusu bakanın açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adlı program bu ülkenin emekçilerine umut değil açıkça yeni işsizliklerin haberini verdi.

Ülke tarihinin en derin ekonomik krizlerinden biri olan mevcut krizin siyasal sorumlusu mevcut iktidar blokudur. 17 yıldır uygulanan neo-liberal politikalar, işlevsiz hale getirilerek özelleştirilen kamu işletmeleri, topluma her türlü hakareti reva gören, yandaşlara Hazine garantili projeler aracılığıyla milyar liralar aktaran AKP iktidarı; krizin de milyonlarca yurttaşın işsiz kalmasının da doğrudan sorumlusudur.

İŞSİZ BIRAKILAN MİLYONLAR HESAP SORACAK

AKP iktidarı yaşadığı ve bizlere yaşattığı siyasi krizi toplumu ayrıştırmak pahasına daha da derinleştirmiştir. İktidarın ekonomik krizi yönetme kabiliyeti kalmamıştır. Türkiye halkları bu krizi, doğrudan krizin sebebi olan bu iktidarla aşamaz. İsraf ve gösteriş zehirlenmesi yaşayan bu iktidar ve yandaşlarından işsiz bırakılan milyonlarca emekçi hesap soracaktır.

Çağrımız bu ülkenin işsizlerine, güvencesiz çalışan, işsiz kalma endişesiyle yaşayan milyonlarca yurttaşınadır. AKP’nin yenilebilir olduğunu 31 Mart seçimlerinde yürütülen örgütlü mücadelemizle görmüş olduk. Bir araya geldiğimizde, örgütlendiğimizde, üretimden gelen gücümüzü kullandığımızda hesap sorabileceğimizi; ekonomik krizden kurtuluş umudunun AKP iktidarında değil, emekçilerin ve ezilenlerin kendi özgücünde olduğunu net bir şekilde gördük.

KRİZDEN ÇIKIŞIN YOLU, İKTİDARDAN KURTULMAK

Her geçen gün açığa çıkan gerçeklik şudur: Ülkeyi ekonomik krizden çıkartmanın ve devasa işsizlikten kurtulmanın yolu, mevcut AKP-MHP iktidar blokundan kurtulmaktır. AKP’nin sözde reform paketleri halklarımıza daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlikten başka bir şey getirmemektedir.

Halklarımızı işsizlikten kurtulabilmenin yolu emekten, halktan yana istihdam programlarının hayata geçirilmesidir. Yeniden tanımlanmış bir kamu öncülüğünde, yerel yönetimlerin ve kooperatifler biçimindeki yerel örgütlenme biçimlerinin sorumluluğu altında yürütülecek "garantili istihdam programları" hayata geçirilmelidir. Bu amaçla Merkezi Yönetim Bütçesinin bazı kaynakları yerel yönetimlere aktarılmalıdır. Bunun için 31 Mart Yerel Seçimlerinde ortaya çıkan halkların iradesine saygı duyularak belediyeler çalışır hale getirilmelidir.”