HDP: Herkesi Jina’nın yoldaşlarıyla dayanışmaya çağırıyoruz

HDP MYK, "Kalbi özgürlük ve adalet için çarpan herkesi Jina’nın yoldaşlarıyla dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İran'da başörtüsü kuralları gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Mahsa Amini'nin işkence ile katledilmesinin ardından kadın öncülüğünde başlayan protestolar toplumsallaşarak birçok kentte devam ediyor. Gösterilerde şimdiye kadar 400’den fazla kişinin yaralandığı, ölü sayısının ise 8’e yükseldiği bildiriliyor. Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Yaralananların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını umut ediyoruz" denildi.

'TÜM TOPLUMU KARŞINIZDA BULACAKSINIZ'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"İran rejiminin kadınların hak ve özgürlüklerine yönelik uyguladığı baskı ve şiddeti Jina Emini’nin şahsında bir kez daha ve en güçlü şekilde kınıyoruz. Jina’nın katillerini yargı önüne çıkarıp cezalandırmak yerine protesto eden sivilleri öldürerek ve yaralayarak bastırmaya çalışmak, katliamın üstünü örtmektedir. Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür ve kadına yönelen her şiddet an gelir bugün İran’da olduğu gibi tüm toplumu karşısında bulur.
Baskı ve şiddet karşısında boyun eğmeyerek İran’da onurlu ve özgür yaşam taleplerini dile getiren kadınların özgürlük mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtiyor; dünyanın neresinde olursa olsun kalbi özgürlük ve adalet için çarpan herkesi Jina’nın yoldaşları ile dayanışmaya çağırıyoruz.  

İran’ın devlet ve hükûmet yetkililerini de protestoculara yönelik şiddetini derhal durdurmaya, kadınların özgürlük ve adalet taleplerine kulak vermeye ve Jina’nın katillerini cezalandırmaya davet ediyoruz.

Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde baskı, zulüm ve despotluğu bir yönetim biçimi olarak uygulayanların, eninde sonunda halkların demokrasi ve özgürlük talebi karşısında yenileceklerini bir kez daha vurguluyoruz. Özgürlük talebiyle gelişen kadın direnişinin yanındayız."