HDP heyeti: Tarsus'ta hak ihlalleri var, inkar edilemez!

HDP heyeti, Tarsus Cezaevindeki hak ihlallerine karşı harekete geçti. Cezaevi yönetimiyle görüşen heyet, "Cezaevinde iktidarın uygulamaları var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, son zamanlarda hak ihlalleriyle gündeme gelen Tarsus Cezaevi Kampüsü’ne giderek yönetimle görüştü. Heyette, HDP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, DBP Parti Meclis (PM) Üyesi Erol Demirhan, İHD Mersin ve Tarsus yöneticileri, DBP Mersin İl yöneticileri, HDP Mersin ve Tarsus yöneticileri yer aldı. 

Heyet, görüşmenin ardından cezaevi önünde açıklama yaptı. 

ASKERİ SAYIM, DARP, İLACI VERİLMEYEN TUTSAKLAR...

Cezaevlerinde askeri sayım dayatması sonucu darpların yaşandığına dikkat çeken Kurtulan, darp edilenlerin doktora götürülmediğini ve doktora götürüldüğü zaman ise rapor verilmediğini aktardı.

Raporları olmadığından cezaevinde ilaçlarını verilmediği için yaşamını yitiren Halime Gülsu'nun durumunu hatırlatan Kurtulan, “Gözaltı sürecinde tedavi edilmedi. Cezaevine getirildiği zaman ise raporu kaybedildi. Raporu olmadığı için ilaç verilmeyen Gülsu, dayatmalar karşısında yaşamını yitiriyor. Bu da bize cezaevlerindeki ihlalleri gösteriyor” diye konuştu.

'SİSE ANNE'YE YAPILAN TOPLUM VİCDANINI YARALIYOR'

En son Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulduğu tek kişilik hücreden koğuşa alınması talebiyle 29 gün açlık grevi eylemi yapan tutuklu Zeynep Turan’ın durumunu cezaevi yönetimine ilettiklerini belirten Kurtulan, şöyle devam etti: “Zeynep Turan’ın tek isteği normal koğuşa geçmekti. Bu talebine karşılık cezaevi kendisine, ‘örgüt üyesi olduğunu kabul edersen, normal koğuşa alınırsın’ dedikten sonra çeşitli görüşmeler sonrası normal koğuşa alındı."

2017'den bu yana tutuklu bulunan 78 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl'ün hasta olmasına rağmen 15 aydır tahliye edilmemesinin toplum vicdanı kanatan bir durum olduğunun altını çizen Kurtulan, şöyle konuştu: “Sise Anne'nin burada yatması ve işkenceye maruz kalmasının toplumun vicdanını yaralayan bir durum olduğunu dile getirdik. Cezaevi yönetimi bu tür uygulamaları kabul etmeseler de bize gelen bilgiler bunun tam tersidir. Biz vekiller olarak bunun takipçisi olacağız ve sonuna kadar bunları araştıracağız.” 

'TEK TEK TUTSAKLARLA GÖRÜŞÜLECEK'

Bir avukat heyetinin tutsaklarla tek tek konuşup yeniden beyanlar alınacağını aktaran Kurtulan, tutsakların beyanlarını raporlaştırdıktan sonra çalışmalarını hız vereceklerini söyledi.

Cezaevi yönetiminin uygulamalarında iktidarın uygulamalarını gördüklerini belirten HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “Gözümüzün içine baka baka yaşanan hak ihlalleri yok sayılıyor ve inkâr ediliyor. Bizler, bu hak ihlallerini her yerde teşhir edeceğiz. Bu yaşanan hak ihlallerinin sorumluları yargının karşısına çıkması için ellimizden geleni yaparak takipçisi olacağız” dedi.