HDP, Karadeniz Bölge Konferansını gerçekleştirdi

HDP Örgütlenme Komisyonu tarafından alınan bölge konferansları kararı doğrultusunda, Karadeniz Bölge Konferansı gerçekleştirildi.

23 Haziran seçimlerine ilişkin seferberlik ilan ederek 30’dan fazla milletvekilli, MYK ve PM üyelerini İstanbul’da görevlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) aynı zamanda örgütlenme çalışmalarını da sürdürüyor.

HDP Örgütlenme Komisyonu tarafından alınan bölge konferansları kararı doğrultusunda ilki Çukurova’da gerçekleştirilen bölge konferanslarının ikincisi Karadeniz’de gerçekleştirildi. Samsun’da yapılan konferansa Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Amasya, Tokat’tan delegeler katıldı.

HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, MYK üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, MYK üyesi Hüseyin Taka ve Kadın Meclisi Üyesi Nadiye Gürbüz merkezi düzeyde konferansa katılan isimler oldu.

Siyasal gelişmeler ve örgütlenme sorunlarının tartışıldığı konferansta Alican Önlü, Karadeniz’in HDP projesi açısından önemine işaret etti.

Karadeniz’in tarihsel olarak sol, sosyalist bir kimliğe sahip olduğuna işaret eden Önlü, yıllar içerisinde geliştirilen milliyetçi saldırılarla ve 12 Eylül darbesi ile Karadeniz’in bu kimliğine müdahale edildiğini söyledi.

HDP fikriyatının Karadeniz’de örgütlenmesinin de önemine işaret eden Önlü şunları dile getirdi:

“Bölgemizde önemli değişimler yaşanıyor. Yeni sürecin karakteri şudur: Hem Orta Doğu hem Türkiye hem de Kürdistan'da yaşanan değişimde eski ve yeni statükocu anlayışa karşı bir üçüncü güç ve alternatif ortaya çıktı. Bu genel olarak Öcalan’ın temsil ettiği fikir olarak karşımızda duruyor. Türkiye seçimlerinde de iki güç çatışıyor ama üçüncü demokratik seçenek HDP ve demokrasi güçleridir. Bizim açtığımız yol ve seçenek Türkiye’yi demokratikleştirecek bu 3’üncü seçenektir.

İstanbul seçimleri bu açıdan çok çok önemlidir. İstanbul seçimleri Türkiye’nin kaderini belirliyor. Ama İstanbul seçimlerinin kaderini de Kürtler ve Karadenizliler belirleyecek. Bu tesadüfi bir durum değil. O yüzden Karadeniz ile Türkiye’de demokrasi mücadelesinin öncülüğünü yapan Kürtler arasında kurulan duvarların kırılması, bu iki kesimin yakınlaşması Türkiye’yi değiştirecek ve demokratikleştirecektir. Mesele bu kadar önemlidir. HDP yeni dönemde sadece kaybettiren değil aynı zamanda inşa eden bir misyona sahiptir. Biz eskiyi yıkarken yeniyi inşa etmeye çalışıyoruz. Bu yeniyi inşa süreci de kurulacak olan güç birlikleri ve ittifaklarla mümkün olacaktır.

Kürtlere ve diğer halklara katliam dayatan Topal Osman sadece Kürtleri değil Karadeniz halkını da katliama uğratmıştır. Bu zihniyet Karadeniz’deki kültürleri talan etmiştir. 12 Eylül’den sonra da Karadeniz’in sol-sosyalist damarını hedef alınmıştır. Karadeniz’i tekçiliğin, inkarın milli bahçesi haline getirilmeye çalışılmıştır. Biz de HDP’nin fikriyatı ile Karadeniz’in kendi gerçek kimliğine kavuşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çabamız bunun örgütünü oluşturmaya yöneliktir.”