HDP’li vekillerden çorba yasa benzetmesi

HDP'li Kaçmaz: Bu kanun tasarılarını ilgili iktisadi alanlara girmeden komisyondan geçirerek, meclisteki çoğunluğunu da kullanarak bunu yasalaştırdılar.

OHAL'in kalıcılaştırılmasını sağlayan kanun tekliflerine ilişkin konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Yeni düzenleme ile getirilecek Süper Valiler’ 90’lı yıllardaki OHAL valilerini hatırlatıyor bizlere. Bu hükümetin pratiğinde daha öncede süper savcılara tanıklık ettik” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, OHAL'in kalıcılaştırılmasını sağlayan ve AKP tarafından Meclis’e sunulan kanun tekliflerine ilişkin değerlendirmede bulundu. OHAL’in kaldırılacağının sözünü veren hükümet 3 ay aralıklar ile uzatılan OHAL’i 3 yıl aralıklar şeklinde değiştirdi. Seçimlerden sonra kaldırılacağı iddia edilen OHAL’in yine torba yasalar ile kalıcı hale getirildiğini ifade eden Kaçmaz, “Bu kanun tasarılarını ilgili iktisadi alanlara girmeden komisyondan geçirerek, meclisteki çoğunluğunu da kullanarak bunu yasalaştırdılar” dedi.

‘GEREKLİ İTİRAZLARI YAPACAĞIZ’

Partisinin bu yasalara yönelik vermiş olduğu karşıt önergeleri meclise verdiklerini belirten Kaçmaz, bu düzenlemelerin genel hukuk ilkelerine, anayasaya ve evrensel hukuka aykırı olduğunu aktardı. Kaçmaz, “Vatandaşın genel hak ve ödevlerini, kişi hürriyetlerini bu kadar kısıtlayan mevzuatların, yeterince tartışılmadan, anlaşılır bir dil ile ifade edilmeden, alelacele komisyonlardan geçirilmesinin mantıklı bir tarafı yok. Biz gerekli itirazları yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘ÇORBA YASA’ BENZETMESİ

AKP hükümeti de dahil, önceki tüm hükümetlerin bir daha torba yasaya başvurmayacaklarını hatırlatan Kaçmaz, hükümetin her fırsatta soluğu torba yasalar çıkarmakta almasını eleştirdi. Kaçmaz şunları söyledi: “Bu bahsettiğimiz son çıkan torba yasada birbirinden bağımsız birçok düzenleme aynı anda gerçekleştirildi. Bazı milletvekili arkadaşlarımız, buna torba yasa değil, ‘çorba yasa’ diye isimlendirdi.”

‘HALK TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL’

“Halk bu yasanın ne kadar tehlikeli olduğunu henüz anlayabilmiş değil” diyen Kaçmaz, valilere verilen sınırsız yetkilere de tepki gösterdi. Kişilerin hak ve hürriyetini kısıtlama yetkisi valilere verilmesine ve bunun için de herhangi bir gerekçe sunmasına lüzum bırakılmadığını aktaran Kaçmaz, “Vali kişi ve kişiler yüzünden o ile 15 güne kadar giriş çıkışı yasaklayabilecek. Bu 90’lı yıllardaki OHAL valilerini hatırlatıyor bizlere. Bu hükümetin pratiğinde daha öncede süper savcılara tanıklık ettik. Bu savcıların bu süper yetkiler sayesinde yapmış olduğu birçok usulsüzlük de ortaya çıkarılmıştı” dedi.

TESADÜF…

Kaçmaz konuşmasına şu şekilde sürdürdü:

“Bedelli askerlik konusunda da açıkça şunları söyleyebiliriz; bu düzenlemeler, hükümetin ekonomik anlamda her sıkıştığı zamanda kaynak oluşturmak için başvurduğu bir yoldur. Sermaye sınıfına da kaynak oluşturmak için 21 günlük sorunlu bir askerlik yapılması maddesi de eklendi. Bu şartın da altında yatan tek bir gerçek var o da TSK’nın askeri üniforma ihtiyacının yüzde 40’ını tek başına Konya’da bulunan Ereğli Tekstil üstleniyor. Ne tesadüftür ki bu firma da Albayraklar ailesine ait bir firma. Yani anlaşılacağı üzere bu 21 günlük askeri eğitimin de tek amacının birilerine rant sağlamak olduğunu söyleyebiliriz.”

HDP olarak gerçek anlamda vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayabilecek, gençleri yaşamdan ve ekonomiden kopmayacağı bir düzenleme yapılması taraftarı olduklarını söyleyen Kaçmaz, zorunlu askerliğe tümden karşı olduklarını bir kez daha ifade etti.