HDP listesi heyecanlandırıyor

Listeler oluştuktan sonra adayların hangi sırada olduğu önemli olmaktan çıkar. Çünkü HDP zaten Türkiye'nin tüm etnik ve dinsel toplulukların temsiliyetini esas aldığından bu topluluklar ve tüm demokratik çevreler HDP'ye oy vereceklerdir.

24 Haziran seçimleri için ittifakların, partilerin milletvekili aday listeleri açıklandı. Yine aday listesi en çarpıcı olan parti HDP oldu. En başta da kadın adayları ile dikkat çekti. Yine seçilebilecek yerlerde en fazla kadın HDP tarafından listelere konuldu. Birçoğu da ilk sırada yer aldı. Bu kadın adaylar Türkiye ve Kürdistan'daki demokratik devrimci birikimin yüzü olmaktadır. Böylece Türkiye'nin demokratik geleneğini HDP'nin temsil ettiği bir daha kanıtlanmıştır.

HDP'nin aday listesi aynı zamanda demokratik uluslaşmayı ifade etmektedir. Etnik ve dinsel tüm mozaikler HDP’de temsilini bulmuştur. Kürt’ü, Türk’ü, Arap'ı, Çerkez’i, Azeri’si, Ermeni’si, Asuri-Süryani’si, Ezîdî'si bu listelerde yer almıştır. Bu aynı zamanda Türkiye'nin zenginliğinin ortaya konulmasıdır. Böyle bir Türkiye kadar heyecan ve coşku veren başka bir şey olabilir mi? Aday profiline bakarken en başta bu gerçeğe bakmak lazım. Bu profilde olmayana her liste kötü listedir, eski otoriter ve demokratik olmayan Türkiye'yi temsil eden listedir. Listelerde kim yer almış almamış diye bakarken ilk önce bu yönlü profile bakılmalıdır. Yoksa hangi tanınmış kişi ya da bilinen siyasetçi var mı yok mu bakışı çok klasik bir bakış olur. Klasik siyasetin liste hazırlama anlayışıyla mı bakacağız yoksa demokratik ulus ve kadın özgürlükçü anlayışla mı? Eğer klasik siyaset anlayışının liste hazırlama tarzıyla bakılırsa HDP'nin aday listesinin değeri ve gücü anlaşılamaz. Bu açıdan aday listeleri değerlendirilirken hangi anlayışla ele alındığına bakmak gerek.

HDP siyasette statükoculuğu da aşmıştır. 2 dönem kuralı legal siyaset alanını daha dinamik hale getirecektir. Herhalde parlamentoda siyaset yapma tecrübesi edinenler şimdi örgütsel çalışmalar başta olmak üzere diğer çalışmalarda yer alacaktır. Eğer demokratik siyaset parlamentoya girmek değilse 2 dönem kuralı nedeniyle ya da listelerde oluşturulması gereken dengeler nedeniyle bu dönem aday olmayanlar HDP başta olmak üzere demokratik kurumlarda hizmet edeceklerdir. Demokratik siyaset alanı bir yönüyle de zenginleşmiş olacaktır. Tabi ki demokratik siyaseti sadece parlamento içi siyaset olarak görmeyenler tarafından.

HDP listesinde gerçekten çarpıcı adaylar var. Bir Azeri kadının Iğdır’da birinci sıraya konması önemlidir. Böylece hem Kürtler hem de Azeriler HDP'ye oy vereceklerdir. Aslında Türkiye'nin birçok ilinde bu yaklaşım gösterilebilirdi. Örneğin Manisa vb. şehirlerde Kürtler dışında aday gösterilerek hem Kürtlerin hem de Kürtler dışındaki topluluklardan oy alınırdı. Zaten birçok yerde bu yaklaşım gösterilmiş.

Listeler oluştuktan sonra adayların hangi sırada olduğu önemli olmaktan çıkar. Çünkü HDP zaten Türkiye'nin tüm etnik ve dinsel toplulukların temsiliyetini esas aldığından bu topluluklar ve tüm demokratik çevreler HDP'ye oy vereceklerdir. Listeler açıklandıktan sonra tek düşünülecek şey HDP’nin başarısı olacaktır. Çünkü HDP'nin başarısı AKP'nin kaybetmesi, tüm Türkiye'nin ise kazanmasıdır. Esas olan kimin milletvekili olup olmadığı değildir, hangi siyasetin kaybedeceği hangi siyasetin kazanacağıdır. Demokratik bilinç ve demokratik duruş bunu esas alır.

Bireyler partilerin siyasetini değiştiremezler. Adaylar partilerin politikasını temsil etmek ve pratikleştirmek için aday olurlar. Bu açıdan oy partiye verilir. Tabi ki o partiyi en iyi temsil edeceklerin aday gösterilmesi de önemlidir. Herhalde her partide kendisini en iyi temsil edecek adayları listeye koyar. Kuşkusuz programının özüne uygun olarak kadınlar ve farklı toplulukları listelerinde yeterince temsil etmesine özen gösterir. Özellikle HDP gibi kadın özgürlükçü bir toplumsal yaşam ve farklılıkların bir harmoni oluşturduğu demokratik ulusu savunan bir parti böyle yaklaşır.

Kuşkusuz hiçbir liste mükemmel değildir. Her listenin eksiklikleri olabilir. Şunun yerine şu olsaydı denilebilecek durumlar olabilir. Ancak bunlar esası değiştirmeyecek eksiklik ve yetersizliklerdir. Listelere böyle bakmak gerekir. HDP gibi birçok kesimi listelerine alma anlayışı ve sorumluluğu olan bir parti açısından liste hazırlamak kolay değildir. Çünkü tekçi bir toplum zihniyetine sahip değildir. Toplum her zaman farklılığı olan zengin bir bileşimdir. HDP gibi yok edilmek istenen tüm kimlikleri tarih sahnesine çıkarmak isteyen bir parti için aday listesi hazırlamak hem zordur hem de çok zevklidir. Tüm farklılıkları listeye almak kadar moral verici ve güçlendirici bir şey olamaz. Hele kadın temsilinde örnek ve birinci olmak büyük bir onurdur. Bu başlı başına listelerin güzelliğini, doğruluğunu ve etkili olmasını ifade eder.

Kürtler için önemli olan Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesidir. Kürtler için demokratik siyaset bu anlamı taşır. Bu açıdan özgürlük ve demokrasi mücadelesi ve Kürtler için en önemli başarı Türkiye halklarını kendi yanında demokrasi mücadelesi içine çekmesidir. Kürtlerin demokratik siyasette başarısı ne kadar fazla Kürt’ü meclise sokması değildir; Kürtlerin yanında diğer etnik ve dinsel toplulukları ve farklı demokratik çevreleri ne kadar fazla meclise sokmuşsa başarı budur. Türkiye'de ki diğer halkları ve demokrasi güçlerini kendi demokratik mücadelesinin içine çekmeyen demokratik siyasi mücadelenin başarısından söz edilemez.

Kaynak: Yeni Özgür Politika