HDP’nin Alevi adayı Özen: Alevilerin tek başına kurtuluşu yok

HDP’nin İstanbul Milletvekili adaylarından Zeynel Özen, mevcut iktidardan dolayı Alevilerin can güvenliğinin olmadığını belirterek, Alevilerin mutlaka HDP’ye oy vereceğini söyledi.

Seçime sayılı günler kala Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye ve Kürdistan'ın her bölgesinde seçim çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Birçok kesimden adayı bulunan HDP gittiği her yerde, halk tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanıyor.

İstanbul 3. Bölge birinci sıra adayı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker'in adaylığı YSK tarafından hukuksuzca veto edilmişti. Yerine ise Maraş Katliamı mağdurlarından olduğu halde Maraş Katliamı davasında yargılanan İsveç Alevi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) yöneticilerinden Zeynel Özen, seçildi. Alevilerin mecliste temsil edilmelerinin HDP ile gerçekleşeceğini belirten vekil adayı Özen, ANF'ye konuştu.

ALEVİLERİN TEK BAŞINA KURTULUŞU YOK

Geçmiş dönemlerde Alevilerin çoğunlukla CHP’yi desteklediğini ancak 7 Haziran 2015 seçimlerinde Alevilerin tercihlerini HDP'den yana kullandıklarını aktaran Özen, nedeninin de HDP’nin tüm kültürleri içerisinde barındıran bir parti olması olduğunu belirtti. "HDP Kürt partisi değil Türkiye partisidir" diyen Özen, Alevilerin temel hak ve taleplerini programına dahil eden HDP ile yıllardır ortaklaştıklarını vurguladı.

Türkiye’de otuz yıla yakındır cem evlerinin ibadet yerleri olması için mücadele ettiklerini de sözlerine ekleyen Özen, iktidarlar tarafından her seferinde bunun ciddiye alınmadığını anlatarak, "Biz şunu söylüyoruz, Alevilerin tek başına kurtuluşu yok. Tüm kimlik ve kültürler ile özellikle Kürtler ile birlikte mücadele etmezsek başarma şansımız yok. Bu anlamda HDP doğru bir projedir. Aleviler vicdanlı insanlardır, vicdanlı olanlar bu projeye mutlaka destek sunacaklardır" dedi.

ALEVİLER MECLİS’TE TEMSİL EDİLMELİ

7 Haziran 2015 seçimlerine değinen Özen, 1 Kasım seçimlerinde çeşitli hileler yapıldığını kaydetti. AKP'nin 1 Kasım’da temsiliyetlerini önlediğini sözlerine ekleyen Özen, şunları söyledi: "HDP'nin bu seçimde de bir baraj sorunu var. Baraj Kürtlerin meclise taşınmaması için kurulmuş bir barajdır ama YSK’nin kararı ile şunu da gördük, Alevilerin de mecliste temsiliyetine yönelik iki tane adayımızı hiçbir hukuki gerekçesi olmayan siyasal bir karar ile veto ettiler.

Biz şuna inanıyoruz, eğer 15-20 milyon Alevi varsa bu ülkede bu insanlar da kendi kimliği ile kendi aidiyetiyle TBMM de temsil edilmeli. Bu konuda HDP bize sonuna kadar kapısını açtı. Onun için HDP’ye de bu tavrından, doğru duruşundan dolayı teşekkür ediyoruz. Onun için biz HDP’de varız, HDP’de olacağız."

EVLERİNE MİSAFİR OLAN KOMŞULARI MARAŞ’TA KATLİAM YAPTI

Türk Başbakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı bir miting konuşmasında Binali ismini Alevi bir komşusunun verdiğini söylemesine tepki gösteren Özen, yıllardır buna benzer sözler duyduklarını anlattı. "Maraş’ta birbirine giden komşular vardı ve sonuç kendi komşuları gidip Alevileri kestiler" diye Özen, "O yüzden bu Türkiye’nin değişip dönüşüp demokratikleşmesi gerekiyor. Bugün Kürtleri Türkiye’yi bölmek ile suçluyorlar, aslında Türkiye bölünmüş şu anda. Bırak Kürtleri, kendi içinde bölünmüş yani Ankara'yı geçtin mi arabaların arkası hep Tuğra resmi, Ege’ye gittiğinde Türk bayrağı ve Kemal Atatürk" diye konuştu.

Özen, tüm ezilenlerin, halkların aynı otobüste bir uçuruma sürüklendiğini ve durdurmazlarsa herkesin öleceğini belirtti. Özellikler Alevilerin bu uçurumdan kurtulmasının önemli olduğuna dikkat çeken Özen, Alevilerin temel hakkı olan yaşam haklarının güvende olmadığını kaydetti.

ALEVİLERİN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Alevilerin sorunlarına da değinen Özen konuşmasını şöyle tamamladı: "Ben alanlarda işten, aştan, iflas eden bir Türkiye ekonomisinden söz etmiyorum veya bizim olmazsa olmaz taleplerimiz, zorunlu din dersleri, Cem Evlerinin ibadet yerleri olması, diyanetin kaldırılması gibi konulardan söz etmiyorum. Çünkü bizim yaşam hakkımız, can güvenliğimiz tehlikede.

Onun için ben bu seçim de vicdanlı Alevilerin mutlaka ve mutlaka HDP’ye oy vereceğini düşünüyorum. Alanlarda da bunu görüyorum. CHP’li eşim dostumdan da sürekli duyuyorum: ‘Biz HDP’nin barajı geçmesi için elimizden geleni yapacağız’ diyorlar.

Kürtler tek adamın gitmesi için, tek adam rejimin yıkılması için elinden gelen her şeyi yapacak ve onun karşısında dimdik duracak. Onun için ben çok umutluyum, başaracağız. Tek adam rejimini yıkacağız, demokratik bir Türkiye’de barış içinde, dostluk içinde, kardeşçe bir arada yaşayacağız."