HDP raporu: 200'ü aşkın gözaltı, 57 saldırı

HDP, seçim kampanyası boyunca uğradığı saldırıları raporlaştırdı. Buna göre, son bir buçuk ayda 200'ü aşkın HDP'li gözaltına alındı. 16 HDP'li tutuklanırken, partiye, 50'yi aşkın saldırı düzenlendi.

AKP-MHP rejimi, 24 Haziran seçimlerine doğru HDP'ye baskı ve saldırılarını artırdı. Seçimlerdeki kritik rolü nedeniyle hedef alınan HDP'lilerden, son bir buçuk ayda en az 208 kişi gözaltına alındı, 16 kişi tutuklandı. Partiye, aynı dönem içinde en az 57 saldırı düzenlendi.

MA'nın haberine göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP), siyasi partilerin seçim kampanyasına dönük saldırı ve engellemelere dair rapor hazırladı. Raporda, HDP'nin yanı sıra, Saadet Partisi ve CHP'lilerin, AKP-MHP'li faşistler tarafından saldırıya uğradığına da yer verildi.

RAPORDAN

Raporda, saldırı ve engellemelere ilişkin bilgiler gün gün paylaşıldı. Buna göre, 28 Nisan'da başlayan baskı ve saldırılar, raporun hazırlandığı ana kadar devam etti. Raporda, il eş başkanlarının ve seçim faaliyeti yürüten çok sayıda partilinin gözaltına alındığına da, yine, sadece slogan attığı için gençlerin gözaltına alındığına da değinildi. HDP'nin konvoyları ve büro açılışları, mitingleri de daima bir abluka halinde geçti. Kampanya için yurt dışına çıkmak isteyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de engelle karşılaştı; pasaportuna el konuldu, yurt dışına çıkamadı.

Raporda, valilerin AKP'nin seçim kampanyasına katıldığına da dikkat çekildi.

Polisin seçim faaliyeti yürüten HDP'lileri tehdit ettiği, sadece halay çektikleri sırada partililerin engellendiği, parti bayraklarının bürolara asılmasının engellendiği de ifade edildi.

Raporda, çok sayıda HDP'linin evinin basıldığı da vurgulandı.

Nazilli’de seçim çalışması yapan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da içinde bulunduğu konvoya ve yine Eş Genel Başkan Sezai Temelli'nin Ankara'daki halk buluşmasının ardından seçmenlere saldırıldığına da, raporda yer verildi.

Yine Ankara Karapürçek’te Kürt inşaat işçilerine saldırıldığına, Kayseri’de de bir kamyon şoförünün trafikte bilinçli olarak aracını HDP seçim aracına çarptığına değinildi.

Raporda, CHP, İyi Parti, Saadet Partililerin de saldırı ve engellerle karşılaştığı, il il örnekleriyle anlatıldı.