HDP Van'da yüzde 75'i aşmak istiyor

HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 74.82 oranında oy aldığı Van'da, 24 Haziran için hedef yüzde 75'in üstü.

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli’nin de aday olduğu Van’da 8 adayın Meclis'e gönderilmesi için çalışılıyor. El Kaideci birini birinci sıradan aday gösteren AKP, hem listesi hem de MHP ile ortaklığıyla kendi seçmenini de küstürmüş durumda. AKP 2 vekilliğe bile razıyken HDP kararlı: "AKP, Van'da tabela partisine dönüşecek."

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 24 Haziran seçimlerinde iddialı olduğu kentlerden biri Van. 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin 74.82 oranında oy aldığı kentte, AKP ise 19.38 oranında kalmıştı. Olağanüstü koşullarda gidilen 1 Kasım seçimlerinde ise HDP, 65.5 oranında; AKP de yüzde 30.0 oranında oy aldı. Kentte verilen önem nedeniyle HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli ile birlikte Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Tayip Temel, Cengiz Çiçek, Mukaddes Karakoç ve Asuman Yelmazer milletvekili adayı olarak gösterildi.

Van’da kayyumlar, valiler, kaymakamlar AKP’nin il başkanı gibi çalışıyor. Baskı, tehdit, şantaj, gözaltı ve tutuklamalar durmuyor.

Van Valiliği tarafından YSK’ya yapılan sandıkların yerlerinin değiştirilmesi talebi kabul edildi. Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde 224 sandığın ‘güvenli bölgelere’ taşınmasına karar verildi. HDP’nin güçlü olduğu yerlerde bulunan sandıklar korucu köylerine taşındı; bu durumdan yaklaşık 50 bin seçmen etkileniyor.

Son üç yılda büyük trajedilerin yaşandığı kentte, sokak başlarına koydukları zırhlı araçlar ve silahlı polislerle halkı sindirmeye çalışıyor. Kentin neredeyse tüm cadde ve sokakları HDP'ye yasaklanırken AKP ve MHP istedikleri bölgede etkinlik düzenleyebiliyor.

AKP TABANINDA MHP RAHATSIZLIĞI

8 Milletvekilinden 2’sini çıkarmayı hedefleyen AKP’de El Kaideci kimliğiyle bilinen Osman Nuri Gülaçar’ın 1. sıradan aday gösterilmesi ve MHP ile ittifak yapılması AKP tabanında ciddi bir rahatsızlık yaratmış durumda. AKP’nin 24 Haziran’da Van’da tabanını kaybedeceğinin en büyük göstergesi hafta içinde Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı miting. Mitinge tüm taşıma yöntemlerine rağmen sadece 5 bin kişi katıldı.

DEDE: AKP TABELA PARTİSİ OLACAK

HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, Van’ın AKP’nin politikalarından en çok etkilenen illerin başında geldiğini söyledi. ‘Taş üstüne taş, omuz üzerinde baş kalmayacak’ diyenlerin Van’da özellikle 2015-2016'da onlarca insanı yargısız infaz ettiğini hatırlatan Dede, HDP ve DBP’nin bu süre için 6 defa polis baskınına uğradığını ve yüzlerce seçmeninin tutuklandığını aktardı. AKP’nin Van’a adeta ekonomik ambargo uyguladığını kaydeden Dede, "AKP Van’da bir tabela partisine dönüşecek. Bunu gerçekleştirmek için 8 milletvekilinin tümünü alarak 8-0 ile seçimleri tamamlayacağız” dedi.

HESAP SORMA GÜNÜDÜR

HDP seçmeni Fuat Turgut’a göre Van halkı, HDP’ye bugüne kadar verilmiş oy oranının üstünde bir oy verecek. Zulüm ve baskı politikaları nedeniyle son yıllarda demokratik tepkilerini dile getiremeyen binlerce insanın bu tepkilerinin sandığa yansıyacağını kaydeden Turgut, "Halkımız her şeyin bilincinde. Beklediğimiz gün yaklaşıyor. 24 Haziran sadece bir seçim değil, hesap sorma günüdür” diye konuştu.

BODRUM’DAN VAN’A GELDİ

AKP’nin atadığı kayyumların ardından işine son verilen emekçi Ziyadin Diker ise, şunları söyledi: "AKP sadece bana değil herkese zarar. İnsanları açlıkla terbiye etmeye çalışıyor ama biz nasıl ki bugüne kadar boyun eğmediysek, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Türk illerinde inşaatlarda çalışıyorum ama sırf HDP’ye destek vermek için Van’a geri döndüm. Heyecanla 24 Haziran’ı bekliyorum."

SANDIĞA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM

Sadrettin Şen ise HDP’nin seçimleri kazanacağından emin. Şen, şunu vurguladı: "Eğer çalışıp insanların sandığa gitmesini sağlarsak ve en önemlisi sandıklarımıza sahip çıkarsak bu zulüm biter."