HDP: Yarını beklemeden Öcalan'la görüşülmeli!

HDP, "Derhal, yarını beklemeden Sayın Öcalan ile görüşme yapılmalıdır. İmralı’daki yangın toplumda infial yaratabilecek bir durumdur" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İmralı'da çıkan yangın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

'BAKAN CİDDİYETTEN UZAK YAKLAŞIYOR'

Başaran'ın değerlendirmeleri şöyle:
"Birkaç saat önce basına İmralı'da yangın çıktığı bilgisi yansıdı. Bunun üzerine İçişleri Bakanı ciddiyetten uzak ve olayın vahametini görmeyecek şekilde bir açıklama yaptı.
Sayın Öcalan 1999’dan bu yana, 22 yıldır ağır tecrit koşullarında yaşamaktadır. Tüm tutsakların temel haklarından aile görüşü, avukat görüşü, toplumla iletişim kurma araçlarından mahrum bırakılarak ağır tecrit altında tutulmaktadır.
Dönemsel olarak Sayın Öcalan ile görüşmeler yapılmaktadır. Bunların en sonuncusu binlerce kişinin 200 günlük açlık grevine girmesi sonucu yapılan görüşmelerdi. Ama maalesef bu görüşmeler en son Ağustos ayının başında yapıldı ve aylardır sayın Öcalan ile hiçbir biçimde görüşme yapılmamakta, Sayın Öcalan’ın toplumla iletişim kurması engellenmektedir.
Bunun sonucunu bugün ortaya çıkan haberde görüyoruz. Bugün İmralı’da bir yangın çıktığı ifade ediliyor. Ancak İçişleri Bakanı katıldığı bir programda, laf arasında, sanki Sayın Öcalan için binlerce insan açlık grevine girmemiş gibi, sanki kendisiyle iki dönem görüşmeler yapılıp Türkiye’de var olan sorunların çözümü konuşulmamış gibi, alelade normal bir durummuş gibi açıklama yaptı.

'BİNLERCE İNSAN BİZİ ARADI'

Ama olayın basına yansıdığı saatlerden beri binlerce insan parti binalarımıza, milletvekillerimize, yöneticilerimize ulaşıp durumun netliği konusunda bilgi beklediğini ifade ediyor. Bu olay maalesef tecridin derinleştirilmesi ve Sayın Öcalan ile görüşmenin yapılmaması sonucunda toplumda sürekli bir beklenti halinin oluşmasıyla bağlantılıdır.

'GEÇİŞTİRİLMESİ TEHLİKELİ BİR YAKLAŞIM'

Çünkü normal koşullarda, herhangi bir cezaevinde böyle bir durumda kişilerin aileleriyle, avukatlarıyla görüşmesine izin verilir. Ancak mevcut durumda özellikle tüm Kürt halkını ilgilendiren ve büyük infial yaratan bu durumun son derece basit şekilde geçiştirilmesi son derece tehlikeli bir yaklaşımdır.  

'TOPLUMDA İNFİAL YARATABİLİR'

Bizler olayı duyduğumuz andan itibaren araştırıyoruz. Ancak özellikle yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; bu yaklaşım toplumda infial yaratabilecek bir durumdur. Bu şekilde ciddiyetten ve olayın vahametinden uzak yaklaşımların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle iktidar cephesinden bütün toplumu ikna edecek, bu konuya özgün bir açıklamanın en kısa zamanda yapılmasını bekliyoruz. Olayların içerisine sıkıştırılmış bir açıklamanın ya da geçiştirilen bir cümlenin bu toplum tarafından ve bizler tarafından yeterli görülmediğini bir kez daha belirtmek isteriz.

'HEMEN GÖRÜŞME SAĞLANMALI'

Ayrıca bugün olaydan sonra Asrın Hukuk Bürosu ve Sayın Öcalan’ın ailesi de İmralı Adasına gidip oradaki durumu gözlemleyip, Sayın Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği konusunda kendi gözleriyle gözlem yapabilmek için başvuru yapmışlardır. Toplumdaki bu rahatsızlığı, panik havasını, kafalardaki bu soru işaretlerini giderebilecek net bir yaklaşım hemen, en kısa sürede yarını beklemeden en kısa sürede sergilenmeli, Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi sağlanmalıdır.    
Zaten bu yasak, tecrit, aile ve avukatların gidişinin engellenmesi hukuksuzdur, kabul edilemez bir yaklaşımdır. Türkiye toplumunda tehlikeli bir ortam yaratma girişimidir. Bu hukuksuz tavırdan derhal vazgeçilerek, en kısa zamanda, yarını beklemeden avukatları ve ailesini Sayın Öcalan ile görüştürerek kamuoyunun aydınlatılması sağlanmalıdır. Bu işte kolaylaştırıcı olmak gerekir. Çünkü iktidarın görevi bu tür durumlarda kolaylaştırıcı olmak, toplumda, ailede oluşan soru işaretlerini, panik havasını gidermek olmalıdır.

'TATMİN EDİCİ AÇIKLAMA YAPILMALI'

Bizlerde de kamuoyunun kafasında da soru işaretleri var. Bizler olayın takipçisiyiz bu konuda bilgi veriyoruz ama toplum bu açıklamaları yeterli bulmuyor. İktidar cephesinden yetkililerin, bu konudaki muhatapların daha tatmin edici açıklamalar yapması gerekiyor.
Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin bu tür olaylarda daha büyük soru işaretleri yarattığı göz önünde bulundurularak bu tecrit politikasına son verilmesi, bu tehlikeli yaklaşımdan vazgeçilmesi, bütün tutsakların hakkı olan ve kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde olan avukat aile görüşlerinin sağlanması gerekmektedir.
Biz durumun aciliyetine, vahametine binaen acil bir açıklama yapma gereğini duyduk. Çünkü tarihte de benzer birtakım haberler servis edilmişti. Ama iktidar bunun toplumda nasıl bir etki yarattığının farkında olmayabilir. Bizler bunun farkında olarak iktidarı daha ciddi olmaya, daha ciddiyetli yaklaşmaya davet ediyoruz."

'GÖRÜŞME DIŞINDA BİR ŞEY TATMİN ETMEZ'

Başaran, "Adalet Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdiniz mi? Bilgilendirme yapıldı mı" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:
"Bizim bu konuda girişimlerimiz olacak. Ama hiçbir açıklama bizi ve kamuoyunu tatmin etmeyecektir. Ailesi ve avukatlarının görüşmesinden ve onların yapacağı açıklamadan daha tatminkâr, yüreklere su serpecek bir açıklama olmayacaktır. Ama tabii ki bizim girişimlerimiz devam ediyor. Tabii ki Adalet Bakanlığı ile görüşme ve kamuoyunu bilgilendirme konusunda girişimlerimiz, çabalarımız olacak."