'Hukuksuz kararın geri alınması için girişimlerimiz sürecek'

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın duruşmada yargılanandan çok yargılayan nitelikte olduğunu söyleyen HDP Hukuk ve İnsan Hakları Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bu hukuksuz kararın geri alınması için bütün hukuki girişimlerimiz devam edecek” dedi.

Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nin Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılanmasına karar vermesi ardından avukatlar, duruşmayı takip eden HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları’nın katılımı ile adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

Duruşma hakkında bilgi veren Demirtaş’ın avukatlarından Levent Kanat, “Bugün yine yargının siyasetin emellerine araç olduğu bir kara ile karşı karşıya kaldık. 2014 yılında başlatılmış bir soruşturmadan 5 yıl sonra Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında tutuklanmasına karar verildi” dedi. 5 yıldır bekleyen dosyadan hiçbir gün Demirtaş ve Yüksekdağ’ın ifadelerine başvurulmadığını ifade eden Kanat, şunları söyledi: “Bugün ağır ithamlarla karşı karşıya kaldık. Ama bugün anlaşılan o ki siyasal iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yargı her ikisine sorular sordu ve haklarında tutuklama kararı verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) Demirtaş için verdiği karar doğrultusunda mahsup kararı da bugün verildi. Tahliye olması an meselesiydi. Ancak Demirtaş ve arkadaşlarının siyaset sahnesine tekrar çıkmasından korkanlar, yargıya verdikleri talimatla tutuklama kararı verilmiştir. Bu karar hukuk adına, ülkemiz, insanlık ve yargı adına bir faciadır.”

HDP’li Ayşe Acar Başaran ise, “Adliye sarayları uzun süredir adaleti dağıtan, hukuku gerçekleştiren mekanizmalardan çok iktidarın siyasi projelerine göre bir araç haline gelmiştir” diyerek bugün bir kez daha “araçsallaşmış yargıya” tanıklık ettiklerine vurgu yaptı. 2 yıldan fazladır tutuklu olan önceki dönem eşbaşkanlarının tutuklanma kararı alınan dosyalarına fezlekelerin mevcut olduğunu söyleyen Başaran, “Ama biz biliyoruz ki sayın Demirtaş ile ilgili verilen AHİM kararından sonra yerel mahkeme mecburiyetten verdiği tahliye kararı ve akabinde hükümlü durumuna düşürmesi ama bu hükümlü durumun bile kendilerini kurtaramayacağını fark eden AKP iktidarı,2014 yılına dair aynı olayları, aynı suç istinatları taşıyan ana davayı bir kenara bırakıp bugün yeni bir soruşturmaymış gibi yargılama yapıp ifadelerine başvurmadan mahkemeye sevk edip tutuklanma talebinde bulunmuştur” şeklinde konuştu.

Duruşmada Demirtaş ve Yüksekdağ’ın yargılanandan çok yargılayan ve ders veren nitelikte olduğunu dile getiren Başaran, “Bunun göstergesi, hakim ara kararı vereceği esnada avukatları içeriye almadan, ’kararı masadan alırsınız’ diyerek kaçarcasına ayrıldı. Çünkü kendileri de arkada durabilecekleri bir karar vermediklerinin farkındalar. Bugün bu kararı veren hakim de hukuka göre değil talimata göre karar verdiğinin farkındaydı. AKP iktidarı, her geçen gün biraz daha sıkışıyor. Her geçen gün siyasetini devam ettiremez hale geliyor. Seçimin yaklaştığını da gördükleri için her iki arkadaşımızın dışarıda olmasını istemediler ve bir skandala imza attılar. Biz bu kararı tanımadığımızı bir kez daha buradan söylüyoruz. Arkadaşlarımız tutuklu değil siyasi tutsaklardır. Bütün siyasi rehineler özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu hukuksuz kararın geri alınması için bütün hukuki girişimlerimiz de devam edecek” dedi.