Irak’ta gösterilere müdahale için giden askerler çekildi iddiası

8 Temmuz’da Irak’ın güney ve Şii kentlerinden Basra’da başlayıp tüm güney kentlerine yayılan ve dün yeniden alevlenen gösterilere müdahale etmek için Basra’ya sevk edilen ordu güçlerinin çekildiği iddia edildi.

Irak’ın petrol zengini Basra kentinde 8 Temmuz’da işsizlik, elektrik ve suyun olmamasını protesto etmek amacıyla başlayan gösterilerin durması için gönderilen ordu güçlerinin geri çekildiği iddia ediliyor.

Basra’da başlayan gösteriler kısa bir süre içerisinde Necef, Kerbela, Nasiriye, Musenna başta olmak üzere birçok kente yayılmıştı. Gösterilerin durması için başbakan Haydar Ebadi’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi devreye girmişti. Ancak gösteriler aralıklarla hala sürüyor.

Basra’da kitlesel gösteriler dün yeniden başladı. Güvenlik güçlerinin silah kullanması sonucu 7 gösterici yaşamını yitirirken, 67 gösterici de yaralandı. Bunun üzerine valilik binasını ele geçiren göstericiler, valilik binasını ateşe verdi.

Protestolar bugün sabah saatlerinden itibaren yeniden başladı ve aralıksız bir şekilde devam etti.

Gösterilere müdahale etmesi için askerler de bölgeye gönderildi. Kente giden askeri birliklerin, araçlarını bırakarak çekildiği öğrenildi.