‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi de devletin baskı ve tutuklamaları da sürüyor

İran ve Rojhilat Kurdistan'da gerçekleştirilen eylemler devletin tüm baskı ve saldırılarına rağmen kesintisiz devam ediyor.

İran Devleti, her yıl 1-11 Şubat tarihleri arasında İslam Devrimi olarak tanımlanan 1979 Devrimi’nin yıl dönümünü kutluyor.

1979 Devrimi’nin yıl dönümü törenleri ile eş zamanlı olarak İlam’a bağlı Abdanan kentinde gençler bir kez daha sokaklara döküldü. Abdanan’da sokaklara çıkan gençler kent meydanındaki Besiç heykelini yaktı.

Aynı zamanda dün gece Tebriz’de resmi bir devlet kanalının kullandığı haberleşme kulesi gençler tarafından ateşe verildi.

Protestoların sürmesiyle birlikte İran güçleri tarafından tutuklamalar, kaçırmalar ve kayıplar da devam ediyor. Dün Doğu Kurdistan ve İran’ın farklı şehirlerinde 10 kişi gözaltına alındı.

Rojhilat Kurdistan’ın Ciwanro kentinde Erşiya Berzin, Kiyanuş Ezemi ve Parsa Kerimi’ adlı 3 eylemciye toplam 58 ay hapis ve 222 kırbaç cezası verildi.

İşçi Özgürlüğü Sendikası, dün Doğu Kurdistan ve İran’da çok sayıda öğretmenin tutuklanmasını, cezalandırılmasını ve görevden alınmasını kınadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenler üzerindeki baskıyı farklı şekillerde artırdığına da dikkat çekti.

Hükümetin öğretmenler, öğrenciler, işçiler ve toplumun diğer kesimlerine baskı uyguladığının belirtildiği açıklamada, “Ekonomik krizin küçük bir kısmını çözmek ve krizleri azaltmak için adım atılmıyor” denildi.

DÜNYADAN DESTEK

Yurt dışında ise ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanına verilen destek her geçen gün artıyor. Aralarında Nobel ödülü alan isimlerin de bulunduğu 470 kişi, bir açıklama yaparak uluslararası toplumu Doğu Kurdistan ve İranlı protestocuları korumak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırdı.
Açıklamanın devamında sloganlarının ‘Jin, Jiyan, Azadî’ olduğu ve taleplerinin özgürlük olduğu vurgulanarak, “Bu eylemlerin başarıya ulaşması, düşmanın sonu anlamına gelmektedir. Kadınlar ve dünya için büyük bir dönüm noktası olacak" denildi.

ROJHİLAT'TA KÜRT İMAM VE ÖĞRENCİSİNE TUTUKLAMA

Kurdistan İnsan Hakları Örgütü, bir açıklama yaparak geçtiğimiz günlerde  Rojhilat Kurdistan’ın Piranşar kentinde İbrahim Salimi adlı imam ile Rojhilat Kurdistan’ın Ciwanro kentinde Seyid Tarık Hasan adlı öğrencisinin İran devletince tutuklandığını duyurdu. Tutuklanan imam ve öğrencisinin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Kurdistan İnsan Hakları Örgütü’nün açıklamasına göre, 31 Ocak’ta Piranşar’daki Çiwar Yari Nebi Camiinin imamı İbrahim Salimi, kentin istihbarat biriminin daveti üzerine tutuklandı.

Mela İbrahim Salimi, daha önce ‘Doğu Kudistan ve İran’daki isyanı desteklediği’ şüphesiyle devlet  güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Ayrıca 29 Ocak’ta İran güçleri Ciwanro şehrinden Seyid Tarık Hasan’ı evin kapısını kırdıktan sonra tutuklayarak gözaltına aldı.
Doğu Kurdistan’ın Pîranşar, Serdeşt, Ciwanro ve Sine şehirlerinde son bir ay içinde en az 9 din alimi tutuklandı.