Kanser hastası tutsak Subaşı'nın durumu ağır

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, kanser hastası Hasan Subaşı’nın hemen bırakılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri F Oturumu’nun 436’ncısını koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yaptı. Bu haftaki oturumda, Silivri 6 Nolu L Tipi Cezaevi’nde bulunan kanser hastası Hasan Subaşı’nın durumuna dikkat çekildi.

'RİSK GRUBUNDAKİ TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

Haftanın açıklamasını ise İHD Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin yaptı.
Açıklamada, "Covid-19 ve sağlığa erişim önündeki engeller; yaşlı, ağır ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere tüm mahpusların, sağlığı yanında yaşamlarını tehdit etmeye devam etmektedir” dedi.
Subaşı’nın cezaevindeyken, kalın bağırsağında oluşan kist nedeniyle hastalandığı belirtildi, "Yapılan sağlık kontrollerinde bu kistlerin zamanla büyüme yaptığı ve kolon kanseri olduğu söylenir. Yapılan ameliyatla kalın bağırsağı tamamen ve sol böbreğinin de bir bölümü alınır. Kemoterapi görür ama hastalığı sol akciğerine de sıçramıştır. Doktorlar yeniden ameliyat olması gerektiğini söyler ancak ameliyat olamadan yeniden tutuklanır” denildi.
Subaşı’nın ağır sağlık sorunlarına rağmen halen cezaevinde tutulduğunun vurgulandığı açıklamada, "Hasan Subaşı ve onun nezdinde risk grubunda bulunan tüm hasta tutuklular sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için serbest bırakılmalı" diye kaydedildi.