Kanserden ölümler artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan son rapora göre, dünya üzerinde erkekler arasındaki her 8 ölümden biri kanser kaynaklı iken, kadınlarda bu oran 11’de biri buluyor.

WHO’ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından yayınlanan verilere göre, dünya genelinde bu yılın başından bu yana 18,1 milyon kanser vakası tespit edildi. Kanser vakalarındaki artışın teşhis yöntemlerindeki iyileşmelerle bağlantılı olduğu belirtilen raporda, nüfus artışı ve ortalama yaşam beklentisinin uzamasının da etkisine dikkat çekildi.

Bu yıl içinde kansere bağlı ölümlerin 9,6 milyona ulaştığının tahmin edildiği raporda, akciğer, bağırsak, mide, karaciğer ve göğüs kanserlerinin ilk sırada geldiğine yer verildi. Akciğer kanserinden ölümlerin 1,8 milyon olarak tahmin edildiği raporda, bağırsak kanserinden 881 bin, mide kanserinden 783 bin, karaciğer kanserinden 782 bin ve göğüs kanserinden 627 bin ölümün yaşandığı belirtildi.

ÖLÜM ORANLARI EN FAZLA AVRUPA’DA

IARC raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, nüfustaki payının az olmasına rağmen Avrupa kıtasındaki kanser vaka ve ölümlerinin çok fazla olması.

Dünya nüfusunun sadece yüzde 9’unun Rusya dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşadığı kaydedilen raporda, tüm kanser vakalarının yüzde 23,4’ünün bu kıtada görüldüğü ifade edildi. Rapora göre, kanser ölümlerinin ise yüzde 20’si Avrupa ülkelerinde meydana geldi.

Kanser vakaları ve ölümlerinin Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde fazla olmasında kısmen de olsa teşhis yöntemlerinin gelişmesinin etkisi olduğu tahmin ediliyor. Ancak bununla birlikte aşırı tüketim ve yine uzun yaşam sürelerinin bunda etkili olduğu sanılıyor.