‘Kara kafalı’ olmak polis kontrolü için yeterli neden

Almanya’nın Münster kentindeki bir mahkeme, sadece ‘kara kafalı’ olduğu için kontrol edilen ve şüpheli muamelesi gören bir göçmenin itirazını ret ederek, polisi haklı buldu.

Bochum’daki tren garında polisler tarafından rastgele durdurulup üstü aranan ve kimlik kontrolünü tabii tutulan bir göçmenin başvurusunu inceleyen Münster kentindeki yüksek idare mahkemesi tartışmalı bir karara imza attı. Polisler adı açıklanmayan göçmene renginden dolayı “ya hırsız ya uyuşturucu satıcısı veya İslamcı olabilirsin” şeklinde ırkçı davranışta bulunmuşlardı.

Ancak 2013 yılında yaşanan olayın ardından göçmenin şikayetini inceleyen Münster mahkemesi yıllar sonra “kara kafalı olmandan ve renginden dolayı seni durdurduk” diyen polise arka çıktı. Dün açıklanan kararda mahkeme sadece “kara kafalı” olmanın polis tarafından kontrol gerekçesi olabileceğini savundu.

POLİSE ‘IRKÇILIK YAPABİLİRSİN’ MÜSADESİ!

Mahkeme gerekçesinde bir kesim yabancının ülkede kaçak yaşadığını veya izinsiz giriş yaptığını, bundan dolayı da polisin hiçbir gerekçe ortada yokken de yabancıları kimlik kontrolüne tabii tutabileceğini savundu. Ancak mahkemenin kararı polise “ırkçılık yapabilirsin” müsaadesi şeklinde yorumlandı.

Muhalefet ve Merkel hükümetinin ortağı sosyal demokratlar polisin kafatasçı yaklaşımlarına son verilmesi yönünde çağrılar yaptılar. Özellikle Alman polisinin son dönemlerde Afrikalı göçmenlere karşı aldığı ırkçı tavır eleştiri konusu.

Adalet Bakanlığı’nın SPD’li müsteşarı Christiane Wirtz “Sadece ten renginden dolayı olağan şüpheli olmak ve polisin kontrolüne tabii tutulmak yeteri neden olmamalı. Ortada kesinlikle somut bir şüpheli durum bulunmalı” diye konuştu.

SİYASETÇİLER: POLİS YASASI DEĞİŞTİRMELİ

SPD’nin göçmen kökenli Milletvekili Karamba Diaby ise polisin yasalara göre hareket ettiğini ve bunun bir daha yaşanmaması için polis yasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Diaby ayrıcı ayrımcılığının önüne geçilmesi için de polis kontrollerinin tamamen durdurulmasını istedi. Aynı şekilde Yeşiller Partisi’nin Milletvekili Irene Mihalic “Polis kontrollerinin ten rengine göre yapılmasının önüne geçilmeli” çağrısını yaptı.

Suçlamaların hedefindeki İçişleri Bakanlığı polisin kimlik kontrollerinde ırkçılık yapmadığını savundu. Bild gazetesine konuşan bakanlığın CSU’lu müsteşarı Stephan Mayer “Polisin Afrikalıları kontrol ediyor tamamen saçma sapan bir suçlama. Polis profesyonel bir şekilde içinde bulunan vaziyete göre pozisyon alıp kontrol yapıyor” görüşünü dile getirdi.